Българите от чужбина кандидатстват у нас онлайн (ВИЖТЕ КАК)

Българите от чужбина кандидатстват у нас онлайн (ВИЖТЕ КАК)

Избират специалност и вуз с един клик в платформа на МОН

Българи от чужбина и граждани на Северна Македония, които желаят да продължат обучението си в нашата страна, могат да кандидатстване в държавни университети у нас чрез платформа, разработена от Министерството на образованието и науката.

Заради пандемията от COVID-19 тази година няма да се провежда традиционният изпит - тест по български език, литература и история на България, с който се кандидатства по постановленията за образователна дейност сред българите в чужбина и за граждани на Северна Македония. Тази година класирането за родните вузове ще се извършва на база средния успех и оценките по балообразуващите предмети от дипломата за завършено средно образование.

За улеснение на кандидат-студентите в платформата са разработени регистрационна форма, форма за вход в системата и електронен формуляр с желанията на кандидата. За да имат достъп до тях, те трябва да се регистрират като попълнят на латиница своите три имена, адрес, телефон, имейл и парола.

Платформата съдържа информация за всички български държавни висши училища и  по този начин младежите могат да се запознаят с възможностите за обучение у нас. Те могат да търсят вузовете спрямо града, в който искат да живеят или по име, ако вече са избрали къде искат да учат. Другата възможност избор на университет, в който българите от чужбина или гражданите от Северна Македония ще продължат висшето си образование у нас, е спрямо специалността, която искат да учат. Онлайн платформата предлага на кандидатите търсене спрямо града, професионалното направление или образователна квалификация, която може да бъде придобита. Кандидатите могат да посочат по няколко града или професионални направления преди системата да направи подбор спрямо техните критерии. Така, ако някой си търси бакалавърска програма по „Икономика” в София или Варна, може да разгледа всички 66 възможности само с един клик без да се рови в сайвете на всеки един вуз у нас. Платформата дава възможност и за търсене само по ключова дума. Например, ако кандидатът напише „химия”, вижда всички специалности, в чиито има присъства тази дума: „Биология и химия”, „Компютърна химия”, „Биохимия” и т.н.

Платформата има и календар с най-важните дати. Там е отбелязано, че кампанията започват след 14 юли.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.