Българите най-големи песимисти за финансите си по време на пандемията

Българите най-големи песимисти за финансите си по време на пандемията

Българите са най-големите песимисти за финансовото си положение. Около 60% от българите са посочили, че финансите им сега са се влошили спрямо 3 месеца по-рано. Малко над 60% пък очакват други 3 месеца по-късно финансите им отново да се влошат. Това показват данни от проучването „Живот, работа и COVID-19” на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

Влошаване на текущото си финансово положение отчитат и респодентите в Полша (около 52%), Кипър (50% от респондентите), Унгария (49%) и Гърция (около 48%). Гражданите от Дания, Люксембург, Швеция, Нидерландия и Белгия са в другия край на класацията – в тези страни между 11-28% от анкетираните посочват, че има влошаване.

По лоши очаквания България отново е лидер, следвана от Гърция, Полша (и двете с около 55% от респондентите), Унгария (51%), Хърватия (51%) и Словения (49%). Оптимистите отново са в Дания, Финландия, Люксембург, Швеция, Австрия и Нидерландия. В тези страни по-малко от една трета от отговорилите смятат, че финансите им ще се влошат още повече в следващите 3 месеца.

Най-големи песимисти са хората на възраст между 35-44 години (44%). Други 35% от анкетираните са на над 50 години. Най-често сигнали за притеснения дават самонаетите или безработните. В тази група, около двама от трима смятат, че пандемията е влошила техните финанси. 52% от самонаетите и 49% от безрабоните са песимисти за бъдещето си в следващите 3 месеца.

Малко под 30% от българите са посочили, че работят от вкъщи. Най-нисък е делът на тези служители в Румъния – около 18%, следвана от Гърция и Хърватия с 26-28% работещи от разстояние. Лидери в класацията са Финландия, Люксембург и Нидерландия, където между 53-60% от респондентите вече работят от вкъщи.

В изследването „Живот, работа и COVID-19“ са участвали над 85 000 души в цяла Европа. Тези първи резултати подчертават влиянието на пандемията COVID-19 върху качеството на живот и работа на хората. Окончателните резултати относно въздействието на тези промени във времето ще бъдат публикувани през септември.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.