Купуването и търгуването с инвестиционно злато у нас нараства стабилно за последните четири години като само за месец българите купуват средно между 40-43 кг злато. Последна мода е български студенти да купуват кюлчета злато на абонамент, които да дадат като подарък. В бройката влизат тези, които работят през лятото почасово или са на пълно работно време.

Сумата за 1 кг е почти 90 000 лв. „Въпреки че българите нямаме същата покупателна способност като тази на Швеция или други лидери в областта, у нас потреблението се увеличава от 2015 г. насам“, коментира Мартин Миланов от специализирана фирмва за търговия със злато пред Монитор“. По негови думи все повече хора започват да се интересуват от ценния метал, особено през последните 2 месеца на тази година. Причина е предлагането на българския пазар, при което можеш да получиш

едно кюлче безплатно с абонамент

Идеята е всеки месец да се купува малко количество на цена, близо до пазарната, а на 13-ия месец абониралият се купувач може да получи още едно кюлче безплатно. „Такъв продукт почти няма по света, но има потенциал да се предлага и другаде, като съседна Румъния“, поясни Миланов. Обикновено хората, които купуват, са възрастни и улегнали, но абонаментът е по-популярен сред младите студенти. „Събраното злато не се прахосва по дискотеки и купони, защото хората са осъзнали нуждата да имат нещо по-сигурно в джоба си от валута“, коментира Миланов, който даде пример с колебанията в британския паунд, турската лира и китайския юан. „Златото винаги остава ценно и запазва своята стойност – младите осъзнават, че то е лесна и адекватна алтернатива“, коментира още той.

Най-често се купува около Великден

и по време на септемврийските празници като 6 септември и 22 септември. Причина за това е, че някои искат да поставят ново начало, докато други търсят да подарят кюлче злато на роднините си. Освен това по-модерно е да се дават монети или дори абонаменти, защото след време могат да се използват за разлика от бижута, които може да изгубят сантименталната си стойност. Очакванията са до края на годината да има 4-6% ръст на сделките, макар и с волантивната обстановка това да не е сигурно. „Цената на златото може леко да се покачи заради несигурната Великобритания и търговската война между САЩ и Китай“, обясни Миланов. Според него всяка прогноза може да излезе невярна само след месец, но българите все пак ще купуват. „Българинът се сеща, че трябва да вземе злато, когато цената расте, защото вижда една лесна сметка в главата си“, допълни той, като посъветва да се купува сега, а да не се чака да стане скъпо.

Златото поскъпна с близо 16% за последните 3 месеца

Златото поскъпна с 15.93% за периода юни-август тази година, сочат данни от котировките на международните пазари. В началото на юни той се е продавал на цена от близо 75 000 лв. за килограм, а в началото на юли е струвал близо 80 000 лв. През същия месец цената стабилно се покачва с 1-2000 лв. и така през август достига над 85 000 лв. За периода март-август ръстът е 13.89%, като най-голямо увеличение е имало през осмия месец. За една година увеличението в цената е 28.06% като най-голям ръст има в края на октомври 2018 г., в средата на февруари 2019 г, края на юни и средата на август.

По темата: финанси злато
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

МФ: БГ икономиката с 3,3% растеж в следващите три години

Прогнозата за растежа на БВП за 2019 г. остава непроменена, спрямо очакванията от пролетта, на ниво от 3.4%. Растежът на БВП ще достигне 3.3% в следващите три години, се посочва в неревизираната "есенна макроикономическа прогноза" на Министерството на финансите.

Само 1 от 10 се съветва с кредитен посредник

Само един от десет души у нас, решил да тегли кредит или вече взел заем, прибягва до услугите на кредитен консултант. Това показват данни на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ), съобщи за „Монитор“ председателят й Деян Василев. През 2018 г. 8-10% от българите са се съветвали с консултанти.

България може да влезе в „чакалнята“ на Еврозоната до юни 2020 г.

България може да се присъедини към валутно-курсовия механизъм ERM II през първото или през второто тримесечие на 2020 година. Това заяви ръководителят на Европейския съвет по банково преструктуриране Елке Кьоних пред БНР.