В класацията за пристигнали през месец ноември чужденци в Турция българите са първи, сочат данни, цитирани от гръцкия сайт money-tourism.gr.и. Нашите туристи в югоизточната ни съседка през предпоследния месец на миналата година са били над 230 хил. или с над 10% спрямо ноември 2018-та. В топ 5 след нас са руснаците, германците, грузинците и иранците.

Общо за периода януари-ноември близо 43 млн. чуждестранни граждани са посетили Турция. Руските туристи са на първо място по посещения в страната на локума, последвани от германците, англичаните, българите и иранците. През ноември 2019 г. страната бележи ръст на чуждестранните туристи в сравнение със същия период през 2018 и 2017 г., когато посетителите са били съответно 1.96 и 1.65 души.

Турското министерство на туризма планира на увеличи броя на предлаганите дестинации. Целта през следващите 4 години са 70 млн. туристи и 70 млрд. долара приходи от отрасъла.

За 2018 г. приходите от туризъм нараснаха с 12.3 на сто спрямо предходната година, като достигнаха до 29.5 млрд. долара. Близо 82 на сто от тях идват от чуждестранните туристи, а малко над 18% от турски емигранти.

Най-предпочитаната дестинация сред чуждите туристи е Анталия, следвана от Истанбул, Одрин, Мугла и град Артвин, намиращ се близо до турско-грузинската граница.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

През последното тримесечие 8 от 10 българи избрали родината за туризъм

През четвъртото тримесечие на 2019 г. над 1,3 млн. български граждани са направили туристически пътувания, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Преобладаващата част от тях - 81.1 на сто или 8 от 10 души, са пътували само в страната, 17.1 на сто - само в чужбина, а 1.8 на сто са пътували както в страната, така и в чужбина.

Приходите от международен туризъм в България през 2019 г. са 3,7 млрд. евро

Приходите от международен туризъм в България за 2019 година са 3,7 млрд. евро, показват данните на Българската народна банка, цитирани от ресорното министерство. Резултатите показват ръст от 0,4% спрямо 2018 г.

Планираме откриване на българско туристическо представителство във Варшава

Възможностите за развитие на добрите ни взаимоотношения в туризма включват намерение да открием в Полша национално туристическо представителство на България към посолството ни във Варшава. Досега страната ни има две такива представителства зад граница - в Германия и в Русия. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с д-р Роберт Анджейчик, председател на Полската туристическа организация и вицепрезидент на Европейската комисия за пътуване.