Българинът в търсене на Спасителя
3

Българинът в търсене на Спасителя

Отново се управляваме от лица, в които обществото видя образа на Месията

Аристотел казва, че човек е политическо животно. Още в Древна Гърция стъпват на истината, че всеки индивид поставя политиката като интерес и съответно, за да имаш добре устроен социален живот, хората се нуждаят от политика. И сигурно точно това е идеалната държава, която ни представя и Платон, който пък се ръководи от въпроса за справедливостта.

Доколко българинът се вписва в критериите за социално животно и доколко се борим винаги за справедливостта, не e много ясно. Може би донякъде е така или поне се надявам да е така. Обяснявам си го с неуморния ни стремеж винаги да търсим Месията. Онзи Спасител, който да ни уреди идеалната държава, описана от древногръцките философи. Общо взето картината е една и съща-посрещаме го винаги с въодушевление, суперлативи, надежда, но впоследствие се разочароваме. Причината-обещаното светло бъдеще впоследствие се разминава с реалността. Така се стига от познатото ни „Осанна!“ до „Разпри го“ и уж харизматични на пръв поглед личности накрая се обезличават.

Вече години наред историята се повтаря-

дали като фарс, всеки си прави поука сам за себе си. В момента мнозина отново виждат препратки на случващото се в политическия живот на страната с минали събития и сравниха новия политически проект „Продължаваме промяната“ с юпитата на царя. Може ли обаче да се прави такава съпоставка? На пръв поглед да. Разликите общо взето се състоят в това, че обществото ни все пак наблюдаваше работата на Асен Василев и Кирил Петков за няколко месеца като министри.

„Като видяхме какво сме свършили за четири месеца, си казахме: "Можем ли да жертваме още 4 години?", каза Петков, когато обяви решението си да участват на парламентарния вот. Другата е категоричният отказ на ПП за диалог с ДПС.

Но да се спрем на приликите. Формацията на Кирил Петков и Асен Василев заложиха на млади и образовани хора, учили зад граница. Амбициозни, с високи цели, които заявиха, че искат да се реализират у нас и да направят нещо полезно за страната ни. Всъщност Кирил Петков и Асен Василев наистина бяха посрещнати с голяма надежда и като носители на промяната. Онази промяна, която уж все започва у нас, а все не може да се осъществи. По време на кампанията в провинцията хората масово споделяха, че точно такива личности са необходими на страната ни-млади, нахъсани и с добро образование. Сигурно мнозина помнят, че по този начин преди години бяха посрещнати Милен Велчев, Николай Василев...Помня и с какъв ентусиазъм бе приветстван Симеон Сакскобургготски при завръщането си у нас. Това беше истинско събитие. Хора се струпваха по улиците на градове, подаряваха му цветя, опитваха се да го прегърнат(свидетел съм на това във Велико Търново, по което време бях студентка). Сякаш беше спасителят, който отдавна всички са чакали. Надеждата,

че най-сетне чудото за България ще се случи.

Дойде и паметната дата 6 април, когато от поляната на двореца „Врана“ Симеон Сакскобургготски изрече следните думи, с които остана в историята.

“Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прословутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви”. Знаковата фраза се припомня и до днес. Точно там царят огласи и движението си, чрез което даде заявка за нов морал в политиката.

Какво каза от своя страна Кирил Петков в словото си в парламента на 13 декември преди да бъде избран за министър-председател? Тогава той заяви категорично, че след четири години България ще бъде


едно съвсем различно място за живеене.

Той се обяви и за нулев толеранс към корупцията. Дори по време на срещите си в страната Петков непрекъснато изтъкваше, че хората не бива да се страхуват и че всеки трябва да може да реализира мечтите си в България. След гласуването на новото коалиционно правителство, чужди медии пък написаха, че то си поставя „грандиозни намерения“.

Има известна прилика и при участието на двата проекта на изборите.

През 2001 година Сакскобургготски създаде свой проект, но и тогава той нямаше време да го регистрира самостоятелно и затова участва в изборите под формата на коалиция-тогава със Съюз на българските жени и Движение за българско национално възраждане „Оборище”. При „Продължаваме промяната“ се случи подобно нещо. Кирил Петков и Асен Василев също нямаха време да се регистрират самостоятелно на изборите на 14 ноември и заради това подписаха коалиционно споразумение с ПП „Волт“ и ПП „Средна европейска класа“ за съвместно участие. Това пък стана след отказа на лидера на „Екогласност“ Емил Георгиев да бъдат мандатоносители. Тогава Георгиев заяви, че не се е съгласил да му бъдат поставени условия и договорки за избираеми места.

Факт е, че както НДСВ, така и „Продължаваме промяната“ изненадаха социолози с резултатите от вота. На проведените на 17 юни 2001 година редовни парламентарни избори управляващата дотогава ОДС получава 18,18%, което й осигурява 51 места в парламента. Национално движение „Симеон Втори“ обаче получава почти половината от гласовете и 120 места. Резултатите тогава бяха определени от социолози като наказателен вот срещу десни и леви. Отказът на ОДС да участва в кабинета доведе до коалиране на НДСВ с ДПС. Въпреки множество перипетии и откъсване на „Новото време“ от царистите, съюзът успява да изкара пълен мандат.


Следва и трудният брак на тройната коалиция

между БСП, НДСВ и ДПС. Новото правителство тогава декларира, че се обединява около три основни принципа –интеграция в Европейския съюз, повишаване на жизнения стандарт на населението и реален икономически растеж и справяне с престъпността. Приемането ни в ЕС стана факт, но сякаш след това съществуването на този съюз се обезсмисли. След това управление пък изтъквахме, че „коалиция“ се е превърнала в мръсна дума. Така постепенно рухна митът за месията и харизмата около Симеон Сакскобургготски.

Последва идването на новия месия-Бойко Борисов и съставянето на първото му правителство с внушително мнозинство, гръмки обещания и полицейски акции. Всичко това обаче бе „потушено“ от протести, скандали, отцепвания и раздяла с дясната ръка на Борисов Цветан Цветанов. След това посрещнахме с въодушевление и фанфари участието на проекта на Слави Трифонов. Тогава от партията дори заявиха, че резултатът им е внушителен. Но нали суверенът реше така, най-вече този, който от години живее в чужбина. Очаквахме Слави да оглави кабинет и едва ли не като магьосник да начертае светло бъдеще. Шоуто обаче бе кратко и последва дори разочарование. Слави дори не стъпи в парламента, а опитите за съставяне на кабинет се провалиха. На следващите избори суверенът отново си каза думата и резултатът на ИТН съвсем не бе толкова впечатляващ.

Днес управлението на страната отново поеха лица, в които българските избиратели видяха нови спасители. Те също изненадаха с резултатите си. За пореден път обаче се управляваме от коалиция, което едва ли не смятаме за нещо нормално в политическия живот.


Въпросът е докога и тази коалиция ще просъществува

Според социолози даден съюз има живот, докато изпълни конкретна цел, след това губи смисъл. А всъщност тази е взривоопасна, пък колкото и да е създадена въз основа на анти ГЕРБ настроения. Подводните камъни са много. Да не говорим, че отново и българско правителство е в капана на протестите. Към това трябва да добавим и високите цени на храни, тока...И всичко това на прага на пета пандемична вълна. Неизвестната е дали новите управляващи ще преодолеят всичко това в името на общата ненавист към Бойко Борисов и Иван Гешев и доколко само това може да е пътеводна светлина.

Дано отново не се окажем с измамени надежди и очаквания за промяна на чипа. Защото после няма да ни остане нищо друго, освен да търсим нов месия. Поредният. Този, който ще ни подреди идеалната държава.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.