Българинът готов да отдели за коледна елха 100-110 лв.
2

Българинът готов да отдели за коледна елха 100-110 лв.

Най-много пари за изкуствени дръвчета дават в Словения и Австрия

Българинът отделя повече средства за покупка на коледно дръвче - средно между 100 и 110 лева, което е около 10% повече отколкото миналата година. Това сочи неформално проучване на единствената фабрика за производство на изкуствени елхи на Балканите, която се намира в гр. Раковски. То е проведено и в Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Македония, Словения, Австрия, Босна, Херцеговина, Словакия и Чехия.

Приблизително толкова средства заделя и едно семейство в Румъния, Северна Македония, Сърбия, Босна, Херцеговина (50-55 евро). Около 20% повече са готови да изхарчат за целта - в Унгария, Словакия, Чехия и Хърватска (70-75 евро), а най-много - в Словения и в Австрия (110 евро). Семействата инвестират все по-големи суми в коледни елхи, като


няма голяма разлика между столиците и останалите големи градове.

Изборът и украсяването на коледна елха е традиция в цял свят. Има обаче различия в предпочитанията към цвят, форма, големина, украса, както и в бюджета, който отделят семействата в различните страни в Европа.

Най-популярният цвят във всички 12 страни и тази година е зеленият. Най-много се търсят елхи, наподобяващи естествените. Семействата предпочитат както класически зелен цвят, така и различни нюанси на зеленото. Любопитно е, че в държави като Австрия, Унгария, Словакия и Чехия семействата избират един и същ цвят както за елха, така и за украса - нещо, което не е характерно например за държавите на Балканите.

„Заснежените“ елхи най-много се търсят в Австрия, Унгария, Чехия, Словения и Словакия.


Радват се на интерес и у нас. На елхи в червено, синьо, розово, оранжево - все още се спират семейства и търговски центрове в Македония и Хърватска, макар че модата им като че ли вече отшумява.

Най-популярният модел елха през 2018 г. в 11 от 12-те държави е 3D елхата. Тя е най-близо до естествената и прилича на борчетата в скандинавските страни. 3D елхата е зелена, обемна, с триизмерни иглички и наподобява истинска както от 2 метра, така и от 2 см разстояние. Вторият най-предпочитан модел елха е „жилковата“. Това е и най-търсеният модел в Румъния.

Най-важният критерий за избор в 12-те държави, където е направена анкетата, е визията на елхата, външният й вид. Семействата


държат най-много на това елхата да е „реалистична“ -

максимално близка до естествената. На второ място е критерият височина, а на трето - цената. Във всички тези страни най-често поръчваната елха е висока 2.20 метра. Тенденцията е изкуствените коледни дръвчета да са все по-високи и все по-близко до естествените.

Новост в Хърватия, Сърбия, Македония и Словения е търсенето на елхи за външни условия, като семействата ги поставят на двора, в градината пред къщата и украсяват с LED светлини. За България все още такава тенденция не е много разпространена.

Семействата сменят своята елха най-често на 5 години, а най-рядко -след десетата. Все повече внимание се обръща на съхранението на елхата, като в Централна и Западна Европа има ръст в търсенето на аксесоари за това. Онлайн ръст на продажбите на коледни дръвчета се наблюдава ежегодно, във всяка една от 12-те държави. Най-голям е този ръст в Хърватия, Словения, Австрия и България (15% за 2018 г. спрямо 2017 г.).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.