Българин поддържал детски порносайт с над 4,5 милиона снимки и видеа

Родители на деца от Молдова и Украйна ги продавали за голите изображения

Българин поддържал детски порносайт с над 4,5 милиона снимки и видеа

Компютърният специалист бил част от престъпна мрежа с център Флорида, САЩ

Български висококвалифициран компютърен специалист е арестуван у нас, но обвинен в САЩ са участие в международна група за разпространение на детско порно, съобщи зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов.

Той заедно с ръководителя на отдела за киберпрестъпност и събиране на електронни доказателства в НСлС Светослав Василев и ръководителят на международния отдел във ВКП Цветомир Йосифов разказаха за съвместната работа с Департамента по правосъдие и Департамента по вътрешна сигурност на САЩ.

Разследването е започнало преди 6 месеца по искане на американската страна. Извършени са претърсвания на 4 адреса у нас, иззети са множество електронни доказателства, които са анализирани в САЩ.

При операция у нас е арестуван 48-годишният Пламен Георгиев Велинов от София. Той е бил администратор на сайт, който разпространявал порно снимки на деца на видима възраст между 6 и 10 г. Мъжът няма криминални регистрации. На сайта са качени над 4,5 млн. снимки, като разследването е установило, че децата са предимно от Молдова и Украйна.

Абонати и потребители на съдържанието на сайта са били граждани на 101 държави, включително от България. Част от него е било общодостъпно, а за друга част се е плащал месечен абонамент от 80 американски долара. Генерираните приходи от няколкогодишната му дейност са 9,5 млн. долара, от които администраторът на сайта е получил 434 000 долара.

"Работихме съвместно с Департамента по правосъдие и Департамента по вътрешна сигурност на САЩ. Мъжът беше задържан на 15 ноември т.г. Обвинен е за реклама и разпространение на детска порнография, тъй като е действал като администратор на сайт за детска порнография, в който има над 4,5 млн. снимки и видеоклипове с деца на възраст около 6 до 10 г. Някои от изображенията и клиповете са на голи деца, някои са с открито сексуално съдържание, като децата са аранжирани в явно сексуално поведение – например, в провокативни сексуални пози,

облечени в полицейски костюми, в униформи на мажоретки, с прозрачно бельо,

с разкриващи бански костюми, чорапогащници и мини поли. Разследването ни установи, че повечето от децата-жертви са от Молдова и Украйна. Мъжът е администрирал сайта – т.е. цялостната поддръжка на сайта, организирал е качването, поддържането на материалите, организирал е достъпа на членове и абонати на този сайт.  Изображенията в галериите са били достъпни за общо разглеждане и ползване, но само една ограничена част от тях, за останалите по-атрактивните са били скрити и се е налагало плащането на месечен абонамент от 80 долара. Към момента няма данни в сайта да има снимки на български деца. Снимани са малоимотни, малограмотни деца в чужбина. Набирани са чрез измами в интернет, но в болшинството от случаите става въпрос за съдействие от родителите на децата, те са ги предоставяли за снимките срещу заплащане", разказа Сарафов.

"Разследването по случая започна преди около 6 месеца, по искане на САЩ. Първоначално бяха извършени претърсвания и изземвания на 4 адреса у нас, беше установен и локализиран администраторът на сайта. Бяха използвани най-различни специални разследващи техники за локализирането на мъжа, както и за установяване на комуникацията, за установяване на предвижването му. Бяха иззети множество електронни доказателства, те бяха изпратени в САЩ, там бяха намерени допълнително доказателства. Беше установен и начинът, по който е ставала комуникацията между него и други хора, които са помагали на дейността на сайтовете - правенето на снимките, поддържането на форума. При комуникацията са вземали всички мерки, за да не бъде прихваната от правоохранителните органи. Оставяли са

съобщения в специално създадени пощенски кутии, без да се изпращат един на друг,

просто са имали всички са имали достъп до тези пощенски кутии и са четели съобщенията си", обясни Василев.

Сред ползвателите на сайта има и българи. Предстоят действия на полицията срещу тях.

След събирането на всички необходими доказателства у нас те са анализирани в САЩ и тогава е бил арестуван българина. В САЩ му е повдигнато обвинение. На 15 ноември т.г. е имало ново претърсване в неговото жилище и са иззети електронни доказателства.

Мъжът в момента е в ареста.

Ще бъде съден в САЩ 

Обвиненият компютърен специалист ще бъде съден в САЩ. Ако бъде признат за виновен, го  чака затвор от минимум 50 г. затвор. Той е част от международна група, администратор на сайта е, над него има ръководител, има хора, които перат парите. Те са американци.

В България ще бъдат преследвани българите, ползватели на детския порносайт. 

У нас предстои екстрадиционно производство за администратора на сайта. "Документите за екстрадиция са постъпили в международния отдел на ВКП, задържан е до 72 часа, предстои мярка в СГС, СГП е внесла искане. Съгласно споразумението за екстрадиция между правителствата на България и на САЩ, след произнасянето на съда в 60 дневен срок трябва да постъпят оригиналните документи за екстрадиция от Министерството на правосъдието на САЩ и отново да бъде разгледано пред съда искането за екстрадицията по същество", обясни Йосифов.  

Всички порносайтове се следят 

Правоохранителните и правораздавателните органи не само у нас и в САЩ, а и в други страни следят всички порносайтове, заяви Сарафов. 
"Искам да направя предупреждение към ползвателите, администраторите и организаторите на такива сайтове – всички те трябва да имат предвид, че следим активно тяхната дейност – никой от тях не е анонимен, дори скрит зад своя компютър той не е анонимен за нас – нито името му, нито местонахождението му, никой не би трябвало да бъде спокоен и да счита, че върши нещо под прикритието на някаква анонимност или че не е незаконно", каза още Сарафов.

Във Вашингтон е арестуван перачът на парите 

В разпространено от разследващите писмо от Министерство на правосъдието,  Прокуратурата на САЩ, Среден окръг на Флорида става ясно не само името на българския гражданин, участник в мрежата, но и предприетите до момента действия там. Във Вашнгтон е арестуван 55-годишния Антъни Лий Кендъл. Прокурорът на САЩ Карин Хопман обявява две обвинения във връзка с международна мрежа за сексаулна експлоатация на деца, базирана във Флорида. Пламен Георгиев Велинов (48 г., София, България) е обвинен в заговор за реклама и разпространение на детска порнография във връзка с базираното във Флорида предприятие. Антъни Лий Кендъл (55, Мосирок, Вашингтон) е обвинен в пране на пари и заговор за пране на пари във връзка с изпирането му на приблизително 1 милион долара за предприятието.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.