0

Б ългарската компания „Син Карс Индъстри”, основана от русенския инженер Росен Даскалов, представи днес в столичния „София Тех Парк” своя първи лекотоварен електромобил, наречен L CITY Koffer. Прототипът разполага с кабина за двама човека и товарен отсек с капацитет 7,5 куб.м и товароносимост до 900 кг. Батерията с капацитет от 60 кВтч предоставя минимум 200 км пробег с едно зареждане при напълно натоварен автомобил в реални условия. По време на тестовете на L CITY Koffer автономният пробег на ток е достигнал 300 км с първоначалното зареждане.

Българската компания „Син Карс Индъстри”, основана от русенския инженер Росен Даскалов, представи днес в столичния „София Тех Парк” своя първи лекотоварен електромобил, наречен L CITY Koffer. Прототипът разполага с кабина за двама човека и товарен отсек с капацитет 7,5 куб.м и товароносимост до 900 кг. Батерията с капацитет от 60 кВтч предоставя минимум 200 км пробег с едно зареждане при напълно натоварен автомобил в реални условия. По време на тестовете на L CITY Koffer автономният пробег на ток е достигнал 300 км с първоначалното зареждане.

Електрическият лекотоварен автомобил L CITY Koffer използва уникална иновация без аналог в серийното производство. Върху товарния отсек на модела е разположена фотоволтаична система, проектирана с възможност за зареждане на батерията в движение или статично през целия ден. Слънчевата енергия, получена по този начин, позволява до 20% допълнителен пробег, което се равнява на около още 50 километра безплатен и екологичен пробег. Слънчевите панели са разработени заедно с финландската фирма Valoe, лидер на европейския пазар по качество и иновации на продуктите си.

Батерията се състои от 270 литиево-полимерни клетки, разположени в средата на автомобила в сменяем пакет. При експлоатация за период от 10 години батерията ще запази 70% от капацитета си. При необходимост от подмяна на клетки, „Син Карс Индъстри” ще направи това в рамките на гаранционното обслужване. След края на експлоатационния срок компанията ще изкупува батериите обратно като от клетките с намален капацитет ще могат да се изграждат енергийни станции. Така ползването на клетките ще е максимално ефективно за опазването на околната среда.

На представянето в София присъстваха представители на бизнеса и транспорта, логистиката и доставките в рамките на големите градове, както и инвеститори. Представянето уважи и служебният министър на икономиката Даниела Везиева, която поздрави компанията. По време на презентацията изпълнителният директор и основател на „Син Карс Индъстри” Росен Даскалов разказа за създаването на електромобила и за бъдещите планове на компанията.

В началото на септември тази година „Син Карс Индъстри” представи прототипа L CITY Koffer и на изложението IAA Mobility 2021 в Мюнхен. Росен Даскалов сподели, че планира серийното производство на електрическия лекотоварен автомобил да започне през 2022 година.

Компанията „Син Карс Индъстри” планира да сглобява мултифункционалните електромобили в Германия с марката L CITY в тясно сътрудничество с германската компания L CITY Automotive GmbH. Електромобилът L CITY е създаден за нуждите на транспортната индустрия и компаниите с автопарк. В момента тече процесът по хомологация на електромобила L CITY в категория N1, която се извършва с TUV SUD. През следващата година компанията планира хомологация и на моделите SUN и L BUS в категорията М1.

Гамата на L CITY ще включва няколко лекотоварни версии, които напълно да покриват нуждите на индустрията в града и региона, както и за доставки, зареждане на магазини, куриерски услуги, ремонтни услуги, социални услуги, общински комунални дейности и други. Лекотоварният автомобил L CITY ще се предлага в няколко модела с различна големина на товарния отсек, което ще позволява товарен обем до 16 куб.м и до 1300 кг полезен товар. Планира се в бъдеще и сглобяването на електрически камиони и автобуси с дължина до 12 метра, базирани на технологиите и батериите, вече разработени от „Син Карс Индъстри”.