Българин направи лекотоварен електромобил на бъдещето
4

Българин направи лекотоварен електромобил на бъдещето

Прототипът на русенската компания „Син Карс Индъстри” изминава до 300 километра на ток и може да се зарежда от слънчева енергия

Българската компания „Син Карс Индъстри”, основана от русенския инженер Росен Даскалов, представи днес в столичния „София Тех Парк” своя първи лекотоварен електромобил, наречен L CITY Koffer. Прототипът разполага с кабина за двама човека и товарен отсек с капацитет 7,5 куб.м и товароносимост до 900 кг. Батерията с капацитет от 60 кВтч предоставя минимум 200 км пробег с едно зареждане при напълно натоварен автомобил в реални условия. По време на тестовете на L CITY Koffer автономният пробег на ток е достигнал 300 км с първоначалното зареждане.

Електрическият лекотоварен автомобил L CITY Koffer използва уникална иновация без аналог в серийното производство. Върху товарния отсек на модела е разположена фотоволтаична система, проектирана с възможност за зареждане на батерията в движение или статично през целия ден. Слънчевата енергия, получена по този начин, позволява до 20% допълнителен пробег, което се равнява на около още 50 километра безплатен и екологичен пробег. Слънчевите панели са разработени заедно с финландската фирма Valoe, лидер на европейския пазар по качество и иновации на продуктите си.

Батерията се състои от 270 литиево-полимерни клетки, разположени в средата на автомобила в сменяем пакет. При експлоатация за период от 10 години батерията ще запази 70% от капацитета си. При необходимост от подмяна на клетки, „Син Карс Индъстри” ще направи това в рамките на гаранционното обслужване. След края на експлоатационния срок компанията ще изкупува батериите обратно като от клетките с намален капацитет ще могат да се изграждат енергийни станции. Така ползването на клетките ще е максимално ефективно за опазването на околната среда.

На представянето в София присъстваха представители на бизнеса и транспорта, логистиката и доставките в рамките на големите градове, както и инвеститори. Представянето уважи и служебният министър на икономиката Даниела Везиева, която поздрави компанията. По време на презентацията изпълнителният директор и основател на „Син Карс Индъстри” Росен Даскалов разказа за създаването на електромобила и за бъдещите планове на компанията.

В началото на септември тази година „Син Карс Индъстри” представи прототипа L CITY Koffer и на изложението IAA Mobility 2021 в Мюнхен. Росен Даскалов сподели, че планира серийното производство на електрическия лекотоварен автомобил да започне през 2022 година.

Компанията „Син Карс Индъстри” планира да сглобява мултифункционалните електромобили в Германия с марката L CITY в тясно сътрудничество с германската компания L CITY Automotive GmbH. Електромобилът L CITY е създаден за нуждите на транспортната индустрия и компаниите с автопарк. В момента тече процесът по хомологация на електромобила L CITY в категория N1, която се извършва с TUV SUD. През следващата година компанията планира хомологация и на моделите SUN и L BUS в категорията М1.

Гамата на L CITY ще включва няколко лекотоварни версии, които напълно да покриват нуждите на индустрията в града и региона, както и за доставки, зареждане на магазини, куриерски услуги, ремонтни услуги, социални услуги, общински комунални дейности и други. Лекотоварният автомобил L CITY ще се предлага в няколко модела с различна големина на товарния отсек, което ще позволява товарен обем до 16 куб.м и до 1300 кг полезен товар. Планира се в бъдеще и сглобяването на електрически камиони и автобуси с дължина до 12 метра, базирани на технологиите и батериите, вече разработени от „Син Карс Индъстри”.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.