Българската компания Sin Cars, основана от инженер Росен Даскалов, представи в София бъдещето на градската мобилна платформа, наречена L City. Световната премиера на L City се състоя на автомобилното изложение в Женева през март 2019 г. Електромобилите са бъдещето и затова проектът на българската компания Sin Cars се основава на концепцията за електрическо превозно средство, което е екологично, удобно за използване и лесно за производство. Компанията представи концепцията и моделната гама, както и работещи прототипи на първите бъдещи серийни електромобили.

L City e мултифункционална платформа, над която може да се надграждат различни варианти, съобразно нуждите на използване. Платформата има редица предимства, сред които ниски производствени и експлоатационни разходи, оптимизиран процес на производство и възможност за надграждане. Конструкцията позволява във всеки един момент да бъде надграждана и променяна динамично без допълнителни инвестиции, в зависимост от различните области на приложение.

Пълната автоматизация на контролните елементи ще позволява лесното усъвършенстване в самоуправляващо се превозно средство. Скоростта на движение ще бъде лесно регулируема, като не се предвижда максимална скорост по-голяма от 90 км/ч, което е напълно достатъчно за градски условия. На базата на платформата L City са изградени два нови концептуални екологични автомобила.

Изцяло електрическият модел L City Utility ще има основната функция да зарежда и обслужва магазини, заведения и институции, които се намират в центровете на големите градове. Той ще има хомологация М1/N1 и ще може да превозва максимум 8+1 пътници и ще има минимално тегло 2500 кг с товар. Моделът ще се задвижва от електромотор с мощност 15 кВт с батерии от 11 кВтч до 30 кВтч в зависимост от нуждите на клиента и ще има минимален автономен пробег от 100 км и максимален 300 км.

Вторият представен прототип е L City Sun, който представлява открита платформа с до 8 места и минимална полезна маса 2550 кг. Товарният вариант е с кабина със затварящи се врати и повдигната товарна платформа. Моделът ще се задвижва от електромотор с мощност 15 кВт с батерии от 11 кВтч до 30 кВтч в зависимост от нуждите на клиента и ще има минимален пробег 100 км и максимален 300 км. В бъдеще ще бъдат изградени още два модела – пътнически или товарен бус L-City Carrier с тегло до 3500 кг и L-City Mega - пътнически бус с максимум до 36 човека или товарен камион с каросерия отзад открита или закрита на същата база.

Всички модификации ще имат възможност за хибридна версия с бензинов или дизелов двигател, задвижващ предната ос и с електрическо задвижване на задната ос. Двете системи ще бъдат напълно автономни и едновременно с това свързани една с друга, като електрическото задвижване ще се използва за придвижване в градските центрове, а двигателят с вътрешно горене ще се използва за движение в зоните край градовете. За целта компанията Sin Cars вече има договор с европейски производител на автомобили за закупуване на двигатели, трансмисии и други компоненти.

Основно предимство пред останалите компании в тази област ще е процесът на производство, дефиниран от предвидена за изграждане матрична поточна линия. Процесът на производство, при който човешкият фактор е максимално ограничен, използващ програмируеми роботи за извършване на съответните действия по сглобяване, заваряване и изграждане на цял автомобил ще бъде контролиран от компютъризирана система. Производството на шасита, части и компоненти ще се извършва в град Русе. Планира се производството да започне в съществуващата база като едновременно с това се изгражда новият завод на новото дружество Sin Cars Industry. Финалният етап от производството, а именно асемблирането, ще се извършва в базата на компанията в Германия заради ниските транспортни разходи на основните компоненти като батерии, електромотори, трансмисии и други, произвеждани и закупувани от там.

Друга основна причина е, че продуктът е насочен основно за европейските пазари и големите градове, където в центровете вече има сериозни забрани за дизелови и бензинови автомобили, неудовлетворяващи емисионните норми Евро 6. Следващата точка за сглобяване ще бъде базата в Ковънтри, тъй като Англия вече забрани продажбата на нови автомобили, различни от електрически, след 2030 г. „Нашата цел е да направим многофункционален градски автомобил, който ще бъде използван за куриерски доставки, таксиметрови услуги и транспорт”, каза Росен Даскалов, основател и собственик на компанията Sin Cars. След създаването на суперспортния автомобил Sin R1, който вече е добре познат в Европа, българската компания Sin Cars изгражда имидж на производител на високотехнологични и спортни машини за разнообразни цели.

Процесът на производство се основава на матрична гъвкава поточна линия

Основно предимство на Sin Cars Industry пред останалите компании в ще бъде процесът на производство, основаващ се на матричната гъвкава поточна линия – ММ (matrix manufacturing). Тя съчетава много ефективен метод на работа, който се осъществява чрез затворена поточна линия, разделена на отделни клетки, обособени с от два до четири робота, на която чрез бързото препрограмиране на роботизираната система се гарантира гъвкавостта и настройката на системата за различните модели за производство. При използването на този метод на производство, човешкият фактор е ограничен, като и възможността за грешка също е минимална. С матричната гъвкава поточна линия ММ могат да бъдат произвеждани както отделни компоненти, така и сглобяването на цели автомобили.

Друго предимство е възможността за стартиране с по-малък на брой матрични производствени клетки, поетапното им увеличаване в зависимост от нуждите на пазара и търсенето. Така максималният капацитет на цялата поточна линия ще може да стигне 20 000 броя годишно, които ще бъдат насочени основно към европейския пазар. Притежавайки знанието и процеса за производство на L City, палитрата от резервни части и компоненти, произведени в базата на Sin Cars в Русе, както и гамата от резервни части закупувани от външни доставчици, компанията лесно ще може да пренесе финалното сглобяване на електрическите автомобили в различни точки на света. Компанията вече води преговори с американски и други инвеститори в тази посока. В новосъздаденото дружество Sin Cars Industry се прехвърлят всички активи, свързани с производството на спортни, състезателни и електрически автомобили до момента, както и недвижима собственост, необходима за това. Дружеството ще пусне емисии от акции, които ще предложи за продажба на пазара през Българската фондова борса.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Новото BMW Z4 пренася концепцията за класически роудстър към утрешния свят

Състезание с вятъра под открито небе

Новото BMW Z4 пренася концепцията за класически роудстър към утрешния свят

Двуместните спортни кабриолети присъстват в гамата на BMW още от създаването на автомобилното подразделение на марката. Модели като BMW 328, 507 и Z8 отдавна станаха култови и колекционерски. От 2002 г. марката възроди роудстъра в гамата си с първото BMW Z4, а сега дойде време за третото поколение на модела. Любимият на мнозина спортен двуместен открит модел се връща към корените си, като същевременно не пропуска да подчертае натрупания през годините опит. Ако обичате да шофирате бързо и от време на време се състезавате с мотоциклетисти на светофара, то най-подходящият автомобил за вас е BMW Z4.

Прототип на британския всъдеход подпомогна опазването на намаляващия брой лъвове в Кения

Новият Land Rover Defender дебютира на екстремна мисия в Африка

Прототип на британския всъдеход подпомогна опазването на намаляващия брой лъвове в Кения

Новият Land Rover Defender доказа, че е по-силен и по-проходим от всякога още преди официалната си премиера, която ще се състои по-късно тази година. Маскиран прототип на легендарния всъдеход премина успешно през редица екстремни изпитания върху предизвикателни терени в Кения, като част от програмата за опазване на лъвовете в Африка. Прототипът на новия Land Rover Defender е снабден с повдигнато въздушно окачване и дегизиран с камуфлаж, разработен специално за местната околност.

Новото BMW 320d xDrive съчетава динамиката на спортист с разход на градски мъник

Най-доброто от двата свята

Новото BMW 320d xDrive съчетава динамиката на спортист с разход на градски мъник

Новото BMW Серия 3 с индекс G20 първоначално не се фокусира върху хибридното или електрическото задвижване. Разбира се, ще има и такива версии, но те ще се появят по-късно. При премиерата на новата „тройка”, BMW разчита на обичайните бензинови и дизелови двигатели с турбокомпресор и директно впръскване на горивото. Безспорно BMW предлага най-добрите дизелови двигатели в света и няма смисъл да се отказва от тях. Освен това седанът BMW 320d е най-продаваният модел на концерна, който запазва лидерството си въпреки експанзията на кросоувърите.