0

Н а 8 януари 2013 г. най-скъпата верига за био храни „Хол фуудс” Маркет в САЩ качва на рафтовете си кисело мляко с марката Тримона. На него пише Българско кисело мляко. А слоганът буквално взривява купувачите „ Нека гърците си имат философите, а киселото мляко оставете на нас.” Основната бактерия, разбира се е Лакто Бацилус Булгарикус. От тогава с всеки изминат ден произведените кофички се увеличават, към тях са прибавени още три вида кисели млека със здравословни продукти, но задължително без захар. А скоро ще бъде пуснат и айрян с малини и кокос. Създателят и производителят на киселото мляко е музикант и агроинженер по цитруси Атанас Валев, родом от Пловдив, който близо тридесет години живее в САЩ.

На 8 януари 2013 г. най-скъпата верига за био храни „Хол фуудс” Маркет в САЩ качва на рафтовете си кисело мляко с марката Тримона. На него пише Българско кисело мляко. А слоганът буквално взривява купувачите „ Нека гърците си имат философите, а киселото мляко оставете на нас.” Основната бактерия, разбира се е Лакто Бацилус Булгарикус. От тогава с всеки изминат ден произведените кофички се увеличават, към тях са прибавени още три вида кисели млека със здравословни продукти, но задължително без захар. А скоро ще бъде пуснат и айрян с малини и кокос. Създателят и производителят на киселото мляко е музикант и агроинженер по цитруси Атанас Валев, родом от Пловдив, който близо тридесет години живее в САЩ.

Необичайно кисело
Преди да стигне до този успех, той извървя истински апостолски път по рекламата на българския подквас. Историята може да влезе в раздела Сбъдната американска мечта, и е достойна за филм. Но за това по-късно. Дълги години Атанас Валев продавал по няколко палета от киселия продукт, който дръзнал да произвежда сам на ишлеме в американска фабрика по негова рецепта, контрол и български бактерии. Защото му липсвал и защото бил българин. А и този кисел продукт за американците бил повече от странен. Причината е, че за тях йогурт означава сладко кремче, което те хапват за междинна закуска или ей така за разнообразие.
От магазин на магазин
Затова и българинът никога не допускал, че може да се качи на рафта на луксозния маркет. Понякога минавах от там и мечтаех за това, но знаех, че няма да се случи, признава. И продължавал да прави промоции с часове от магазин на магазин. Да обяснява за ценните ползи за здравето на този български продукт, който всички в Америка били убедени, че е гръцки. Защото там всичко гръцко е the best. Снежанката е дзадзики и винаги такава ще остане, шопската салата е гръцка . „Но това е истината, гърците казват, че половината свят говори гръцки, а останалата иска да го научи”, демонстрира заразителното си чувство за хумор производителят.


Пет минути
На всеки пет минути идва нов консуматор, който иска да опита от млякото. Засекох го от многобройните дегустации, които правих. В магазините, където отивах ме приемаха с истинска чест, защото им беше дошъл на крак самият производител. А обикновено в такива случаи другите компании пращат момичета и момчета от съответната компания, спомня си неукротимият българин.
Елинка

Пред него застанала уверена дама, опитала и попитала : Това не е ли гръцко мляко? Въпрос, който първоначално винаги ме караше да подскачам от обида, признава Атанас Валев. Но след три години и половина обикаляне, бях свикнал и просто отговорих: „Нека да оставим на гърците маслините и философите, а на българите да правят киселото мляко” Жената, която се оказала с гръцки произход започнала от сърце да се смее. И заявила „ Правите го точно като гръцкото. Това, цеденото мляко, което се продава тук за гръцко, няма нищо с истинското кисело мляко”, Признание за качеството на продукта, което чул от всичките си клиенти гърци. А българите са верните му клиенти.

Има хляб
Дадох си сметка, че в това, което се случи с гъркинята има хляб, разказва Валев. Казал го в офиса на дизайнерите в Манхатън. Те моментално оценили случката и го превърнали в слоган на кисело мляко Тримона.
Французойка и ценителка
Един ден, неподсказващ нищо необичайно, женски глас го потърсил. Били от търговския отдел на „Хол фуудс Маркет. Предложили му да продават българското кисело мляко. Обяснявам си го с това, че тогава в маркетинговия отдел водещата фигура беше амбициозна жена, която имаше афинитет към занаятчийските продукти. А там работеше и французойка. Това е обяснението ми, завършва историята Атанас Валев.

В екипа на професор Меремрески
Кой всъщност е Атанас Валев. Кой ли не?! Уникална личност. С диплома на агроинженер по тропически култури от Пловдивския университет. По душа артист и музикант. В зората на демокрацията пее кънтри и блу грас по митингите на СДС с Васко Кръпката, Милена, Георги Минчев, Коцето Калки. През 1991 г. проф-Мермерски го кани в екипа си на обмяна на опит в САЩ. Отива, защото мечтае да свири и пее зад Океана. Наистина прави група. Свирят в бар осем месеца. Той на китара, а приятелят му на банджо. Успяват да си спечелят почитатели и. Когато сезонът в Лонг Айлънд свършва и затварят всички заведения, собствениците оставят тази кръчма да работи, съобщавайки на посетителите, че Аанас и Питър ще правят блу грас ревю. Атанас Валев не успява да издаде албум, но продължава да свири и пее. И с таланта си на артист да промотира Лакто Бацилус Булгарикус.
Оказва се, че той е най-грамотният в сектора на млекопроизводителите. Те сами му го признават. Ти си по науката, ние сме по правенето на пари, казват му колеги исландци и американци.


Мутацията на кравите Холщейн
Атанас Валев прави много презентации за здравословните качества на киселото мляко, пробиотиците и бактерията Лакто Бацилус Булгарикус. Успял е да стигне дори до библиотеката на Конгреса.
Той визира два типа мляко А1 и А2.
А 1 е млякото от кравите Холщейн и Фрезийско говедо, които са европейска порода и се използват в индустриалното фермерство за голям млеконадой. Той обясни, че при холщейна в годините е настъпила естествена мутация. В резултат, в казеина на тяхното мляко, една от аминокиселините се превръща от пролин в хистидин. Това е причината при много хора, които консумират такова мляко, тялото им да регистрира хистидина като нашественик. Това стимулира имунната система и се получават алерги, принципът е като на самоатака. Друг е типът с лактозната нетолерантност.
Затова неговата компания ползва само мляко от типа А2. В него влизат овче, козе и краве от говедата джърсей, кафяво швейцарско и гъмзи. Купува го от Амишите, които правят само пасищно животновъдство. Използва маслено мляко.
Ферментацията на прясното мляко при подквасването донякъде неутрализира превръщането на казеина при А1, но така или иначе хората трябва да го имат предвид., съветва Атанас Валев.

Снимки Архив Атанас Валев