Българин готви книга за Висоцки

Българин готви книга за Висоцки

Книга на руски за пребиваването на големия актьор и бард Владимир Висоцки в България и спомените за него  44 години по-късно подготвя журналистът от Велико Търново Анатоли Петров, който наскоро издаде сборника „Владимир Висоцки и България“.

В новото рускоезично издание той възнамерява да включи няколко десетки допълнителни страници, които се появили след нова обиколка по местата, където през септември 1975 театър „Таганка“ на големия режисьор Юрий Любимов  е играл постановките „10 дни които разтърсиха света“ и „Хамлет“ с участието на Висоцки в ролите на Керенски и героя на Шекспир.

Оказало се че почти половин век по-късно от домашните скринове, фотоалбуми, фонотеки и други потайни кътчета изскачат спомени и дори веществени свидетелства на поета, певеца и актьора, погребан във Ваганковското гробище на 28 юли 1980 г.

Неочаквано за Анатоли Петров изскочило и 40-минутно интервю на живо , за което се смятало , че е завинаги унищожено. Направили го след спектакъла в Стара Загора журналистът Венелин Йотов и тогавашният следовател Митко Маринов, които успели да се промъкнат покрай охраната на трупата в старозагорския хотел „Железник“ и да убедят Володя не само да отговори на въпросите им, но и да изпее няколко от песните си.

Записът, въпреки времето е достатъчно ясен и чист, интервюто няма нищо общо с тогавашните „стандарти“ и разкрива нови моменти от кариерата и начина на мислене на твореца.По необясними причини авторите му не са го публикували цялостно  нито веднага след вземането му, нито по-късно . Направили две копия, едното за Йотов, другото за Маринов, оцеляло първото . Появили се и забравени снимки от посрещането на трупата, особено в Чирпан, където Володя Висоцки прекарал часове наред с тогавашния уредник на къща-музей Яворов Димитър Данаилов и според местна легенда дори останал да преспи върху кревата на поета – харамия.

Пътем  Анатоли Петров установил, че има поне още един аудиозапис с Висоцки, направен от тогавашния кореспондент на БНР в Стара Загора Найден Рангелов.

След кончината обаче на Рангелов  през 2012 година целият му архив бил предаден на старозагорския музей и до момента все още не е обработен. Търновлията се надява че рано или късно и този запис ще се появи на бял свят, така както в архивите на БНР открили звуковата лента от цялостния запис на „Хамлет“ в София. Това бил според проучванията на търновлията единствен такъв в света, снимали с професионални камери в залата цели три часа и половина, през това време Хачо Бояджиев направил чудеса режисьорът Любимов да не влезе в залата. В последствие обаче видеото било унищожено , защото някой покрил записа с нов, без да си направи труда да го изгледа.

По света има десетки книги и отделни публикации за Володя Висоцки, копия от почти всички се съхраняват в музея на барда на носещата негово име уличка зад театър Таганка в Москва. Сред съхраняваните там е и първата книжка на Анатоли Петров  „Висоцкий в България“ от далечната 1992 година, която той лично връчил на майката на гениалния творец  Нина, когато се запознали.

Анатоли се надява новата книга да бъде готова до рождения ден на Висоцки: 25 януари, а дотогава той ще продължи издирването на всички онези българи, които по един или друг начин са се докосвали до личността му през далечната 1975-а.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.