Българин до Мъск по време на изстрелването на Dragon (ОБНОВЕНА)
2

Българин до Мъск по време на изстрелването на Dragon (ОБНОВЕНА)

Българин стои до собственика на Спейс Екс Илън Мъск по време на изстрелването на капсулата Дракон снощи в 22:22 ч.

Българи участваха в историческото изстрелване на капсулата Crew Dragon към Международната космическа станция. Първият Кико Дончев стоя до собственика на Спейс Екс Илън Мъск по време на изстрелването в 22:22 ч събота, а причината е, че той е директор наземни операции и изстрелване на компанията SpaceX, изпратила първата частна ракета в орбита. В екипа освен Дончев работят още и Орлин Велев, и Маргарита Маринова.

За първи път от 9 години насам САЩ успяха да изведат собствен кораб с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли на борда на космическия кораб Crew Dragon и ракетата Falcon-9.

Кико Дончев е директор по наземните операции и операциите по изстрелването на капсулата, която астронавтите Бенкен и Хърли кръстиха "Индевър". Младият българин работи от 10 години за Space X. Кирил е завършил Университета в Мичиган. Той е сърфист, любител на екстремните ски, пианист и наследствен математик. Бащата Асен е роден през 1948 година в Плевен. Завършва гимназия със златен медал в родния си град. Следва една година в МЕИ, София със специалност Електронни изчислителни машини, след което продължава образованието си във Варшавския Технологичен Университет, Полша. След втори курс преминава на индивидуална програма, ориентирана към математическа теория на управление и започва да се занимава с научна работа в тази област. Завършва университета с магистърска степен (1971), а през 1974 г. получава и докторска степен (Ph.D.).

След завръщането си в България, работи (1975 –1989) в Институт по математика и механика ( дн. ИМИ-БАН) на ЕЦММ, където се хабилитира (1983), защитава дисертация за доктор на математическите науки (дмн, 1987) и става професор. От 1990 г. е редактор в Mathematical Reviews.

25-годишният Орлин Велев пък работи по структурната стабилност на корабите на Space X. Той се е присъединил към компанията преди 3 години. Орлин е роден в България, но от бебе живее в САЩ. Баща му е изтъкнатият професор в Държавния университет в Северна Каролина в департамента по "химичнo и биомолекулно инженерство" Орлин Велев-старши. Прави докторантура по компютърни науки в "Джорджия Тех" и получава престижна стипендия от Националната научна фондация на САЩ. Орлин обаче я отказва, само за да остане на работа в компанията на Илон Мъск.

В компанията на Мъск работи и Маргарита Маринова, която от 2017 г. е старши авиационен инженер по въпросите на Марс и разработката на двигателни системи. Сред най-значимите й постижения са разработваните от нея ракети Falcon 9.

Астронавтите на борда на частния космически кораб на компанията Спейс екс - Робърт Бенкен и Дъглас Хърли, спазиха традицията и кръстиха капсулата при успешния й първи пилотиран полет до Международната космическа станция, пише Би Би Си.
Името, което двамата астронавти дадоха на кораба от типа Дракон е Капсула Индевър (Endeavour - в превод от английски: усилие, старание). Това име не е избрано случайно. И двамата астронавти са летяли за първи път в космоса именно на борда на совалката на НАСА Индевър.
Американските совалки бяха официално пенсионирани през 2011 г. и така се стигна до използването на услугите на частен космически кораб за транспортиране на американски астронавти до МКС 9 години по-късно.
Индевър е обаче и името на кораба, управляван от британския мореплавател Джеймс Кук, с който той потегля към Австралия през втората половина на 18-и век.

ВИДЕО С ЛЕКЦИЯ НА ДОНЧЕВ

ВИДЕО С КИКО ДОНЧЕВ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.