България затяга контрола върху миграционните потоци

България затяга контрола върху миграционните потоци

Да се гарантира ефективността на граничния контрол и да противодейства на опитите за престъпност при миграционните потоци.Това цели националната стратегия за интегрирано гранични управление за периода 2020 - 2025, която кабинетът прие на днешното си заседание, съобщиха от МС. 

Така стратегията ще допринесе за задълбочаване на сътрудничеството с трети държави с цел намаляване на миграционния натиск и ефективно връщане на лица. Наред с това ще се постигне и оперативна съвместимост с европейските информационни системи, както и ефективно противодействие на трансграничната престъпност.

От правителството изтъкват, че изпълнението на стратегията ще допринесе и до по-добро управление на миграционните потоци с постоянна готовност в случай на масово навлизане на мигранти и за противодействие на злоупотребите със системата за убежище.

Сред целите е и създаването на обща среда за споделяне на информация с цел повишаване на осведомеността на органите, които са ангажирани с противодействие на престъпността през държавната граница. Ще бъдат укрепени капацитета за разпознаване на уязвими лица и сътрудничеството с международните и неправителствените организации за използване на най- добри практики по отношение на лицата в риск и жертвите на трафик. Ще бъде засилен постоянният мониторинг на работата на отговорните институции за гарантиране на спазването на основните човешки права.

Изпълнението на стратегията ще доведе и до по-голямо участие в инициативи с еврофинансиране за подобряване на националния капацитет и принос към интегрираното управление на европейските граници, както и до по-ефективно сътрудничество с органите на национално ниво за идентифициране на нуждите от иновации в сферата на граничното управление.

Документът е изготвен в изпълнение на ангажиментите на България като държава членка на ЕС да разработи своя стратегия в изпълнение на новия Регламент за европейска гранична и брегова охрана и в съответствие с Техническата и оперативна стратегия за европейско интегрирано гранично управление (2020-2025 г.), утвърдена от Европейската агенция за европейска гранична и брегова охрана през 2019 година. Стратегията обхваща период от пет години, който съвпада с новия институционален цикъл на ЕС, като може да бъде актуализирана при необходимост.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.