България втора в ЕС по най-евтини хляб и месо

България втора в ЕС по най-евтини хляб и месо

България запазва второто си място в Европейския съюз по най-ниски цени на хляба и зърнените храни и на месото през 2019 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Миналата година цената на хляба и зърнените храни у нас е била с 35% по-ниска спрямо средното ниво в съюза, показват данните на статистическата служба. Хлябът е по-евтин само в Румъния, където цените са с 47% по-ниски спрямо средното равнище в ЕС. На трето място е Полша с 30%. Спрямо 2018 г. обаче хлябът у нас леко поскъпва, тъй като преди две години цената му е била с 38% под средната в съюза.

Като цяло през миналата година цената на хляба и зърнените храни в ЕС е била около три пъти по-висока в най-скъпите страни членки в сравнение с най-евтините.

Когато ценовите равнища в отделните страни се сравнят с индекса от 100 на средните цени на хляба и зърнените храни в ЕС, резултатите показват, че през миналата година те са били най-високи в Дания с 51% над средното ниво, следвана от Австрия с 33% и Люксембург и Финландия с по 25%.

Друга статистика на Евростат, публикувана през миналата седмица, отново постави страната ни на второ място в ЕС по най-ниски цени на месото. У нас те са с 34% под средните в съюза, като месото е било по-евтино миналата година само в Полша и Румъния с 37% под средното равнище в ЕС. На трето място е Литва с 29%.Спрямо 2018 г. обаче цената на месото в България се е увеличила почти двойно, тъй като преди две години тя е била с 64% под средното равнище в съюза.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.