България влезе в чакалнята на Еврозоната (ОБНОВЕНА)

България влезе в чакалнята на Еврозоната (ОБНОВЕНА)

България и Хърватия са приети в механизма ERM II или т.нар. чакалня на еврозоната и на банковия съюз. В следващите 3 години страните се подготвят за приемане на единната европейска валута, съобщи Европейската централна банка.

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) прие решение за установяване на тясно сътрудничество с Българската народна банка, след като бяха изпълнени необходимите надзорни и законодателни предпоставки.

Успоредно с това днес бе обявено включването на българския лев във валутния механизъм ERM II. Заедно тези две стъпки подготвят условията за бъдещото членство на България в еврозоната.

Решението относно тясното сътрудничество ще влезе в сила 14 дни след публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз. От 1 октомври 2020 г. ЕЦБ ще отговаря за прекия надзор над значимите кредитни институции в Република България и за общите процедури за всички поднадзорни лица, както и за наблюдението над по-малко значимите кредитни институции. Междувременно ЕЦБ ще извърши оценка, с която ще определи кои банки изпълняват критериите за класифициране като значими институции.

ЕЦБ посочва още, че обменният курс на българския лев 1.95583, а на хърватската куна - 7.53450 за едно евро.

Банковият надзор в ЕЦБ и Българската народна банка предприемат подготвителни действия, за да осигурят безпрепятствен преход към новия надзорен режим. „Много се радваме да посрещнем България в единния надзорен механизъм и в семейството на банковия надзор в ЕЦБ,” заяви Андреа Енрия, председател на Надзорния съвет на ЕЦБ. „Това бележи важен етап в историята на банковия съюз, тъй като обхватът му се разширява отвъд държавите членки на еврозоната.“

Българската народна банка ще има свой представител в Надзорния съвет на ЕЦБ, със същите права и задължения като всички останали членове, включително право на глас.

Така Еврозоната може да се разшири с нови членове за пръв път от 2015 г. насам. Тогава Литва стана 19-ят член.

Междувременно от Европейската комисия приветстваха решението за включване на българския лев и хърватската куна във валутния механизъм. От Еврокомисията обаче предупреждават, че в следващите минимум 2 години двете държави трябва да участват в механизма без голямо напрежение, и по-специално, без да девалвират централния курс на своята валута спрямо еврото по своя собствена инициатива.

Според ЕК присъединяването към Валутния механизъм ще спомогне за укрепване на устойчивостта на българската и хърватската икономика. То ще помогне на двете страни да поставят стабилността в основата на своите политики, ще насърчи тяхното сближаване и в крайна сметка ще им помогне в усилията им да въведат еврото.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.