България в топ 7 в ЕС по спад на временната заетост

България в топ 7 в ЕС по спад на временната заетост

Намаляването на работещите по временни договори се наблюдава във всички страни членки на ЕС освен в Литва и Дания. Най-голямо е свиването на временната заетост в Латвия, България, Малта, Словения, Естония, Гърция и Словакия, където то превишава 20%, информира Евростат.

През второто тримесечие на 2020 г. 19,2 млн. души от общото население на ЕС на възраст между 20 и 64 години са работили на временни трудови договори спрямо 21,5 млн. през първото тримесечие и 22,2 млн. през четвъртото тримесечие на 2019 г. Намаляването в броя на работещите по временни трудови договори се равнява на 80,5% от свиването на заетостта в тази възрастова група. През същия отчетен период броят на хората, работещи по временни договори, се е свил от 33,8 до 31 млн..

Особено силно е засегната заетостта сред младите хора. От последното тримесечие на 2019 г. до второто тримесечие на 2020 г. делът на временните договори в структурата на заетостта е намаляла от 46,2% до 42,7% за младите хора на възраст 15-24 години, докато за хората от групата 20-64 години се е свил едва до 10,2% от 11,6%.

Групата на хората с временни договори се припокрива с работещите на непълно работно време, отбелязва Евростат. По-малко хора са работили на непълно работно време в 20 от 26-те страни от ЕС, за които има данни. В Ирландия, Испания, Малта, Португалия и Латвия спадът е над 10%. В Унгария и България обаче заетостта на непълно работно време се е увеличила съответно с 27,7% и 10,9%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.