България в Кралската библиотека на двореца в Мадрид

България в Кралската библиотека на двореца в Мадрид

Безценни писмени съкровища, свързани с България, крие Кралската библиотека в Мадрид, съобщават от външно министерство на профила си във Фейсбук.

Сред тях, например, са писма от испанската инфанта Мария Еулалия де Бурбон и принцеса Матилда до инфанта Пас де Борбон, в които се споменава българският цар Фердинанд І, писма на самия Фердинанд преди да стане цар, пътеписи за България, документи за българското изкуство и фолклор.

"За тeзи исторически документи научихме повече, благодарение на подарък , получен в посолството ни в Мадрид по повод 110-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Испания", уточняват от ведомството. 

В навечерието на 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Кралство Испания, която отбелязахме на 8 май, в посолството ни в Мадрид е бил получен необичаен подарък – компилация на информация за свързани със страната ни избрани текстове от Кралската библиотека в Мадрид, съставена от испанския историк и преподавател Хорхе Мартин Кинтана.

Сборникът със заглавие „България в Кралската библиотека на Кралския дворец в Мадрид” обхваща разнородни документи, най-старият от които е тълкование на Новия завет на Теофилакт Български (Теофилакт Охридски) и датира от 1554 г. В него са включени също данни за писма от испанската инфанта Мария Еулалия де Бурбон и принцеса Матилда до инфанта Пас де Борбон, в които се споменава българският цар Фердинанд І, писма на самия Фердинанд преди да стане цар и от периода след абдикацията му от престола. Включени са и пътеписи от пътуването до България и Румъния на испанския военен и писател Хоакин де ла Ляве и Гарсия, негова лекция за страната ни в Кралското географско дружество през 1908 г., документи за българското изкуство, фолклор и др.

Както самият съставител на компилацията отбелязва, сборникът е само отправна точка, целяща да разкрие наличието на множество свързани по един или друг начин с България документи, които биха могли да послужат за бъдещи изследвания и разработки и да допринесат за едно още по-голямо взаимно опознаване и сближаване между нашите два народа. По думите му, в Кралската библиотека има и други интересни материали, които си струва да бъдат проучени", утояняват от посолството ни в испанската столица.

Хорхе Мартин Кинтана не за първи път пише за България и изважда на повърхността скрити съкровища от различни испански музеи и архиви. Страстен изследовател на страните от Източна Европа, през 2019 г. той координира специална публикация със заглавие „България в Мадрид”, която излезе в дигиталното списание „La Gatera de la Villa” по случай 3 март.

Подбраните от него документи за пореден път показват, че хората тъкат видими, а често и невидими нишки между държавите далеч преди институциите да направят това, както и че институционалните отношения от своя страна са толкова по-силни, колкото по-трайни и дълбоки са връзките между хората и колкото повече са допирните точки между тях. Компилацията е още един щрих в пъстрата палитра на взаимодействието между България и Испания през вековете – две страни, които днес се радват на по-приятелски, богати и перспективни отношения от всякога.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.