България трета в ЕС по спад в строителството през май

България трета в ЕС по спад в строителството през май

България трета в ЕС по спад в строителството през май, спрямо предходния месец. Това сочат публикуваните в понеделник първи оценки на Евростат, отчитащи сезонните фактори.

През април показателят се понижи с 0,4 на сто във валутния съюз и с 0,1 на сто в ЕС-27.

Най-голямо месечно нарастване за май се наблюдава във Франция (+5,4 на сто), Полша (+3,8%) и Чехия (+3%), а най-силен спад - в Словения (-7,5 на сто), Румъния (-5,8%) и България (-2,4 на сто).

На годишна основа, спрямо май 2020 година, обемът на строителството бележи растеж от 13,6 на сто в еврозоната, 11,6 на сто в ЕС и 4,6 на сто в България, сочат данните на Евростат.

Лидери по годишен растеж през май са Франция (+23,9%), Австрия (+21 на сто) и Унгария (+18,7%). Понижение има в Швеция (-5,2%) и Словения (-2,6%).

Строителната продукция през май е увеличила обема си с 0,9 на сто в еврозоната и с 0,7 на сто в целия Европейски съюз. Резултатът се дължи основно на строителството на сгради. При гражданското строителство има спад.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.