България събира пари за фермер,  останал без крак и без жилище

България събира пари за фермер, останал без крак и без жилище

Стотици хора от цялата страна повече от седмица събират средства за млад фермер, останал без крак и без дом в навечерието на зимата. Историята на 36-годишния Юсеин Кавръков и семейството му от златаришкото Горско ново село разтърси и трогна цяла България. А реакцията на българите, отзовали се на молбата за помощ, показа, че силата на състрадателността може да бъде огромна.

На 18 януари 2020 г. младият ловец Юсеин Кавръков излиза с местната дружинка на лов за диви прасета. По невнимание обаче той е гръмнат в единия крак от свой колега, като куршумът минава в областта над коляното. Пострадалият мъж е откаран първо в областната болница във Велико Търново, а оттам в софийска болница, където му е направена петчасова тежка и сложна операция. Според лекарите костта на бедрото била направо разпиляна и 10 см от нея липсвали. Били засегнати и разкъсани още и част от сухожилията. Мъжът е оцелял и не е починал от кръвозагуба само благодарение на това, че след инцидента колегите му успели да направят добра и стегната превръзка на пострадалия крак. След операцията медиците дават надежда на пациента и близките му, че най-лошото е преминало. Но обратно на техните очаквания, състоянието на крака се влошава. Налагат се нови операции, при една които му е присадена биологична артерия. Появява се и газова гангрена, която налага ампутацията на простреляния крак на мъжа. На 18 август 2021 г. ампутацията е направена. Юсеин губи крака, но спасява живота си. Оказва се обаче, че с това нещастията за простреляния и семейството му не свършват. Само месец по-късно, на 21 септември 2021 г., домът на семейство Кавръкови в селото е унищожен при опустошителен пожар. Огънят тръгнал около 22,00 ч. от пукнат комин. По това време Юсеин със свой приятел е пред къщата, а съпругата и децата му са вътре. „Първо усетихме някаква особено миризма като от изгорели гуми или парцали, а след това видях, че пушекът излиза от нашия комин. Малката ми дъщеря спеше в едната от стаите. Изнесохме я. Голямата дъщеря и съпругата ми също излязоха. Огънят тръгна от покрива, но бързо слезе надолу и обхвана и стаите, в които има много дървени мебели, а и подът е дървен. Къщата изгоря, но пак добре, че пожарът не бе през нощта, защото тогава можеше и ние да сме мъртви”, промълвява Юсеин Кавръков.

В овладяването на пламъците се включили два екипа огнеборци от районната служба в град Елена, които успели да загасят пламъците. Домът след пожара обаче вече е необитаем.

Семейството на Юсеин със съпругата и двете му деца временно са подслонени при родителите на мъжа. Хората от Горско ново село веднага подават ръка на пострадалите. Те разчистват руините на изгорялото жилище и събират средства, с които купуват най-необходимото за двете деца и родителите им. Това обаче не решава проблема с липсата на дом за четиричленното семейство в навечерието на предстоящата зима. Съпругата на простреляния Юсеин, Димитринка Кавръкова, отправи апел във Фейсбук. След като разказва за случилите се в живота на семейството две огромни нещастия, тя моли за помощ за събиране на 24 хил. лв. за протеза за Юсеин, а също и средства за възстановяване на изгорелия им дом. Апел за помощ отправят и от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, чийто член е пострадалият мъж. С мисията да помогне на младото семейство се е ангажирала и кметицата на Горско ново село Николинка Хаджиева.

„Обръщам се към всички хора с добри сърца. Нека бъдем съпричастни и милосърдни, да помогнем на това младо семейство, всеки според своите възможности, със средства, материали и труд. Да бъдем хора, защото всеки един от нас може да бъде на тяхно място”, апелира кметицата. Очаква се общинският съвет в град Златарица да гласува отпускането на еднократна помощ на пострадалото семейство, а трима общински съветници са обявили, че ще дарят месечните си възнаграждения за благотворителната кауза. Доброволци, близки и приятели на Юсеин и вчера работеха по отстраняването на изгорелия покрив. Най-вероятно обаче ще се наложи къщата да бъде съборена до основи и построена отново.

Доброволци от близо и далеч са готови за помощ на семейството

Трагедията на семейство Каръкови предизвика вълна от реакции в социалните мрежи. За по-малко от седмица сумата от 24 хил. лв., необходими за закупуване на протезата, вече е събрана. За ремонта на жилището на семейството обаче ще са необходими доста повече средства. Тяхното набиране също вече е в ход. Доброволци от близо и далеч са изявили желание да помогнат с труд за ремонта на изгорялото жилище. „Благодаря на всички, които помогнаха и все още продължават да помагат на мен и семейството ми в този труден момент, за да си стъпим отново на краката”, с развълнуван глас споделя Юсеин Кавръков. Той и семейството му се занимават с овцевъдство от 2010 г. и имат към момента 240 овце. След инцидента в гората съпругата Димитринка напуска работа, за да може да се грижи за мъжа си. А сега е поела грижата и за стадото. Асоциацията на овцевъдите и козевъдите е обещала да изпрати на Юсеин двама души, които да поемат пасенето на овцете. Семейство Кавръкови има две момичета. По-голямото е ученичка в трети клас, а по-малкото ходи на детска градина.

Банковата сметка, на която желаещите могат да направят парично дарение, е:


IBAN BG26 CECB 9790 1036 0410 01

Централна кооперативна банка

клон Велико Търново

Димитрина Стефанова Кавръкова

За повече информация относно друг вид помощ желаещите да помогнат могат да се обърнат към Юсеин Кавръков на телефон 0889 876 971.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.