България сред лидерите по ръст на износа в ЦИЕ

България сред лидерите по ръст на износа в ЦИЕ

Индексът на потребителското доверие продължава да расте

България е сред лидерите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по ръст на износа за първото полугодие на 2021 г.. От Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, България се нарежда първа по ръст на експорта за първите две тримесечия на годината. До края на март експортът на страната е нагоре с около 8%. В края на юни пък темповете на растеж се забавят, като се достигат нива от около 6 на сто, стана ясно по време на уебинар, посветен на възстановяването на световната икономика.

Всъщност последните данни на Националния статистически институт (НСИ) показват, че износът на стоки и услуги през периода април - юни намалява спрямо предходното тримесечие, достигайки 19,9044 млрд. лв. В същото време вносът също се свива през второто тримесечие, достигайки размер от 19,5956 млрд. лв.

В свой анализ от август тази година, Българска народна банка (БНБ) прогнозира, че през втората половина на 2021 г. външното търсене на български стоки и услуги ще отчете значителен растеж на годишна база. Прогнозата обаче е съставена въз основа на допускането, че ограничителните мерки в България и в другите страни - членки на ЕС, ще бъдат поетапно премахнати през втората половина на 2021 г.

Статистиките, изведени от "Кофас" по време на уебинара показват още, че от страните в ЦИЕ, с по-голям ръст на износа до края на юни са също Полша (5%), Чехия (4,9%) и Румъния (4,7%). И макар да се отчита подобрение поради възстановяването на глобалната търговия, то страните от региона все още не могат да се върнат на нивата от последното тримесечие на 2020 г.. В края на миналата година отчетеното увеличение в показателя при повечето страни е в размер от около 10 на сто на тримесечна база, а при някои то е дори над 15%.

В същото време индексът на потребителското доверие у нас е с един от най-добрите резултати в ЦИЕ. Докато през периода март 2020 г. - март 2021 г. се отчита значителен спад в показателя, който стига и нива от -35, до от май месец насам той следва положителна тенденция на растеж. Другата страна, при която има също толкова голямо подобрение, е Унгария, следвана от Полша.

Подобна е и класацията по отношение на номиналния годишен ръст на заплатите. През първата половина на тази година България е с най-голям ръст в заплатите, достигайки почти 15%. Втора е Полша с малко над 8 на сто, а трета е Румъния, при която показателят поддържа нива от около 6 на сто.

По отношение на БВП, България е сред страните с най-нисък спад в показателя с намаление от под 2%. Ирландия, Естония и Сърбия пък са лидери по увеличение. а на опашката са Испания, Малтия и Чехия. Причина за това е, че икономиките на тези страни са зависими от туризма и сектора на услугите, които бяха силно засегнати от ограничителните мерки заради пандемията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.