За една година България се е изкачила от 46-то на 37-мо място в индекса „Икономическа свобода по света”, изготвян от института Fraser. Анализът е въз основа на данни от 2016 и 2017 г. От 2009 до 2015 г. е имало постоянно падане на страната ни в индекса, а от 2015 г. тенденцията се е обърнала.

Преди нас се нареждат Испания и Швеция, а след нея - Израел и Белгия. Общият ръст в стойността на индекса е 0.12 - от 7.43 до 7.55. За сравнение, в първата година в която страната участва (1985 г.), стойността му е била 5.27.

В сферата на регулациите се наблюдава леко подобрение спрямо предходната година. По критерии започване на бизнес и лицензирането страната получава близки до максималните резултати, но ниски оценки за административните изисквания за правене на бизнес, както и поради наличието на корупция.

При свободата на международната търговия

България постига добър резултат благодарение на членството си в ЕС


заради което категориите за мита и регулаторни пречки пред търговията са с висока оценка. Индексът „Икономическа свобода по света“ комбинира множество индикатори, които изграждат пет подиндекса - размер на правителството, правна система и защита на правата на собственост, стабилни пари, свобода на международната търговия и регулации.

Валутният борд остава гарант за стабилността на лева, като това е категорията, в която България традиционно постига най-добрите си резултати в подиндекса „Стабилни пари“. Високи оценки страната ни получава за подобрение в правна система и право на собственост. Изменението на този подиндекс е причината за чувствителното подобрение на общото класиране на България от изданието от 2018 г., въпреки това той остава най-слабият аспект на икономическата свобода у нас. Тук обаче своята роля играе изменение в множителя за равенството в третирането на половете, по който страната получава максимален резултат, което от своя страна я тласка нагоре спрямо тези с по-значителни полови неравенства.

Реални прогрес има при независимостта на съдебната система


и надеждността на полицията. Няма изненади в подреждането на лидерите по икономическа свобода и тази година - на първите места се нареждат Хонконг (със стойност на индекса 8.91 от възможни 10), Сингапур (8.71) и Нова Зеландия (8.5), а челната десетка се допълва от Швейцария, САЩ, Ирландия, Обединеното Кралство, Канада, Австралия и Мавриций, като всички са със стойност на индекса над 8. На другия край на класацията са Венецуела, Либия и Судан, като повечето от страните на дъното са в условия на гражданска война и тежка икономическа криза.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Домакинствата изтеглиха над 24 млрд. лева кредити

Кредитите за домакинствата стигнаха 24,069 млрд. лв. в края на януари 2020 г. На годишна база те се увеличават с 10% спрямо декември предходната година. Към 31 януари 2020 г. жилищните заеми са 10,833 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 14,8%.

НАП няма да запечатва магазини заради липса на информация в касовите бележки

Липсата на реквизити в касовите бележки, несъхраняването на паспорт на апаратите в търговските обекти или нарушена връзка със сървърите на приходната агенция вече няма да са причина за запечатване на търговски обект, съобщи Националната агенция приходите.

ЕК: България вече не страда от икономически дисбаланс

В България вече не се наблюдават икономически дисбаланси, отчетени през миналата година. Това се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС, съобщи БТА.