За една година България се е изкачила от 46-то на 37-мо място в индекса „Икономическа свобода по света”, изготвян от института Fraser. Анализът е въз основа на данни от 2016 и 2017 г. От 2009 до 2015 г. е имало постоянно падане на страната ни в индекса, а от 2015 г. тенденцията се е обърнала.

Преди нас се нареждат Испания и Швеция, а след нея - Израел и Белгия. Общият ръст в стойността на индекса е 0.12 - от 7.43 до 7.55. За сравнение, в първата година в която страната участва (1985 г.), стойността му е била 5.27.

В сферата на регулациите се наблюдава леко подобрение спрямо предходната година. По критерии започване на бизнес и лицензирането страната получава близки до максималните резултати, но ниски оценки за административните изисквания за правене на бизнес, както и поради наличието на корупция.

При свободата на международната търговия

България постига добър резултат благодарение на членството си в ЕС


заради което категориите за мита и регулаторни пречки пред търговията са с висока оценка. Индексът „Икономическа свобода по света“ комбинира множество индикатори, които изграждат пет подиндекса - размер на правителството, правна система и защита на правата на собственост, стабилни пари, свобода на международната търговия и регулации.

Валутният борд остава гарант за стабилността на лева, като това е категорията, в която България традиционно постига най-добрите си резултати в подиндекса „Стабилни пари“. Високи оценки страната ни получава за подобрение в правна система и право на собственост. Изменението на този подиндекс е причината за чувствителното подобрение на общото класиране на България от изданието от 2018 г., въпреки това той остава най-слабият аспект на икономическата свобода у нас. Тук обаче своята роля играе изменение в множителя за равенството в третирането на половете, по който страната получава максимален резултат, което от своя страна я тласка нагоре спрямо тези с по-значителни полови неравенства.

Реални прогрес има при независимостта на съдебната система


и надеждността на полицията. Няма изненади в подреждането на лидерите по икономическа свобода и тази година - на първите места се нареждат Хонконг (със стойност на индекса 8.91 от възможни 10), Сингапур (8.71) и Нова Зеландия (8.5), а челната десетка се допълва от Швейцария, САЩ, Ирландия, Обединеното Кралство, Канада, Австралия и Мавриций, като всички са със стойност на индекса над 8. На другия край на класацията са Венецуела, Либия и Судан, като повечето от страните на дъното са в условия на гражданска война и тежка икономическа криза.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Всеки ден за пътническите влакове липсват по около 15 машини

Само един от пет локомотива на БДЖ напълно изправен

Всеки ден за пътническите влакове липсват по около 15 машини

Само на около 20% или един от пет локомотива на БДЖ не им предстои ремонт и могат да се смятат за напълно изправни, научи „Монитор“. Това се отразява на възможностите да бъдат осигурявани машини за пътническите влакове.

София прави 6 индустриални зони

В София ще се обособят 7 индустриални зони, като три от тях, които ще са по-малки ще са кварталите в „Младост“, Надежда“ и „Овча купел“. Останалите, по-големите, се предвижда да бъдат в северните райони на столицата - „Кремиковци“, „Нови Искър“, „Връбница“. Това стана ясно по време на форум на тема „Германските инвестиции в България 1990-2017. Германо-българските търговски отношения 2001-2018“.