От 1 януари 2020 година се променя входната точка за доставка на природен газ за България. „Булгаргаз” ЕАД ще получава природен газ на пункт за доставка „Странджа“, обяви на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова. До сега входната точка за страната бе Негру Вода.

“В резултат от постигнатите договорености между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром“, доставните цени за българските битови и индустриални потребители на природен газ ще намалеят с близо 5% на годишна база. Тази икономия се дължи на отпадането на разходите за достъп и пренос през територията на Република Румъния в размер на 76 млн. лева, които през предстоящата година няма да бъдат заплащани от „Булгаргаз“ ЕАД и от българските потребители на природен газ”, обяви енергийният министър Петкова по време на брифинга.

Очаква се българският доставчик “Булгаргаз” да реализира положителен финансов резултат в приблизителен размер на 4.6 млн. лева за 2019/2020 газова година от заплащане на по-ниските тарифи, обявени от „Булгартрансгаз“ ЕАД на вход „Странджа“.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов увери, че газопреносната система е е в пълна готовност да приеме резервираните количества. Преносът на газ към Северна Македония и към Гърция, който минава през България, ще се запази заради подписани договори за резервирани количества до 2030 г. На въпрос коя точка ще използват съседките ни, Малинов уточни, че всичко зависи от ползвателя на услугата.

Шефът на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов пък допълни, че договореното количество за доставка на руски газ е 2.9 куб. м. на година.

По думите на министър Петкова от 2-ри януари на платформата за търговия на „Газов хъб Балкан“ ЕАД стартира многостранна търговия на организирания борсов пазар, в т.ч. краткосрочен сегмент, дългосрочен сегмент и брокерска услуга. „Това ще даде възможност за пълна либерализация на пазара на природен газ у нас“, подчерта тя.

За първи път през тази година „Булгаргаз“ проведе няколко търга и сключи договори за доставки на втечнен природен газ, включително и от САЩ, в размер на общо 403 млн. куб. м. За месец януари са договорени още 100 млн. куб. м. втечнен природен газ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Г-20 се събира на 10 април на извънредна среща за стабилизиране на петролния пазар

Извънредна среща на Г-20 ще се проведе на 10 април и ще бъде посветена на мерките за стабилизиране на петролния пазар. Това съобщи днес в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на изпълнителния директор на Международната агенция за енергията (МАЕ) Фатих Бирол.

Енергийната борса затвори при средна цена 48.10 лева за мегаватчас

При средна цена 48.10 лева за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/, показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред". Сделките са на база утрешен ден на доставка /7 април/.

Мексико свива износа на нефт с една трета

Мексико ще свие износа си с една трета, като 400 хил. барела на денонощие ще бъдат оставяни за преработката в местните рафинерии. Това съобщи в Twitter президентът на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор. По този начин ще се намали вносът на течни горива.