България ще е домакин на мащабни военни учения на НАТО и САЩ

България ще е домакин на мащабни военни учения на НАТО и САЩ

Въоръжените сили на Република България се подготвят за участие в най-мащабните за 2021 г. учения „Defender Europe 21“ и „Steadfast Defender -21“, които ще се проведат в периода май-юни 2021 г. под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ за Европа и Африка и на Щаба на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, съобщиха от МО.

Те са фокусирани върху изпълнението на задачи, характерни за отбранителни операции. Участието в ученията е израз на съюзната решимост, сплотеност и взаимна ангажираност към сигурността в Черноморския регион.

„Defender Europe - 21“ включва серия от свързани учения, разделени по време, място и фази и ще се проведе основно в Черноморския регион на Балканите и Естония. Започва през март с предислоциране на сили и средства по море от САЩ до 8 европейски държави и ще продължи до средата на юни 2021 г. В него ще участват над 30 000 военнослужещи от 26 държави-членки на НАТО и страни-партньори. Основната цел е да се усъвършенства подготовката и оперативната съвместимост между участниците при едновременното провеждане на отбранителни операции на повече от 30 военни полигона в 14 страни.

„Defender Europe - 21“ включва няколко взаимно свързани учения: „Swift Response“, „Saber Guardian“, „Immediate Response“ и командно-щабното учение „Defender Europe“.

Провежданото от Командването на Сухопътните войски на САЩ за Европа и Африка учение „Defender Europe - 21” е свързано и с учението на НАТО „Steadfast Defender -21“. То ще се проведе от средата на май до началото на юни 2021 г. под ръководството на Щаба на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. Целта е да демонстрира способностите на НАТО да реагира бързо на целия спектър от заплахи за сигурността и стабилността на Северноатлантическия съюз в мирно време, при криза или при възникване на конфликт. България ще участва в учението основно с осигуряване на логистична поддръжка като страна-домакин за транзитно преминаващи сили и средства.

Ученията, в които Българските въоръжени сили ще участват, са включени в Плана за подготовка на Въоръжените сили на Република България през 2021г., Плана за ученията на НАТО и Плана за съвместна българо-американска подготовка в страната и в чужбина през 2021 година. Подобен тип учения се провеждаха в нашата страна през 2017 г. и 2019 г.

През май и юни 2021 г. нашата страна ще бъде домакин на многонационалното учение „Saber Guardian“, обединяващо национални учения с международно участие „Strike Back - 21; „Balkan Sentinel - 21“ и „Шабла - 21” и тактическото учение „Trojan Footprint - South“. На територията на страната ще се проведат и учението „Swift Response – 21“ и командно-щабното учение „Defender Europe“.

Български военни формирования ще участват и в тактическото учение „Decisive Strike“ в Република Северна Македония, което също е част от „Saber Guardian“.

„Swift Response“ е учение на част от силите на САЩ за незабавен отговор. То ще се проведе от началото до средата на май 2021 г. в Естония, България и Румъния с участието на повече от 7000 военнослужещи от 11 държави.

„Saber Guardian“ включва поредица от свързани тактически учения с бойни стрелби, противовъздушни операции и медицинска евакуация, които ще се проведат от средата на май до средата на юни 2021 г. в Германия, България, Румъния, Унгария, Република Северна Македония и Албания. В него

ще участват повече от 13 000 военнослужещи от 16 държави.

В него са включени: тактическите учения с бойни стрелби „Strike Back – 21, „Balkan Sentinel - 21“, „Шабла - 21”, тактическите учения „Trojan Footprint“ и „Decisive Strike.

„Immediate Response“ е учение, насочено към повишаване на логистичните способности, осигуряващи преминаването на съюзнически войски през териториите на страните-участнички, включително осигуряването на приемането и настаняването им и последващото им придвижване. То включва и тактически учения с бойни стрелби, в които ще вземат участие

повече от 13 000 военнослужещи от 11 страни.

Тренировъчните действия ще се проведат на 31 военни полигона от средата на май до началото на юни.

Командно-щабното учение „Defender Europe“ ще се проведе през юни в страни на два континента, сред които и България, и в него ще участват около 1500 военнослужещи.

По време на провеждането на всички учения ще бъдат спазвани противоепидемичните мерки за недопускане на разпространението на „COVID-19”, за да бъде осигурена защитата на военнослужещите и на населението. Преди предислоцирането базираните в САЩ военнослужещи ще бъдат тествани за COVID и ще бъдат поставени под карантина преди придвижването им в европейските страни. На участниците в ученията от армиите на другите страни-участнички също ще бъдат направени тестове и военнослужещите ще бъдат поставени предварително под карантина.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.