Включваме се в пилотен проект за достъп до социални и здравни услуги за всички деца

Включваме се в пилотен проект за достъп до социални и здравни услуги за всички деца

Държавата ни е сред седемте страни, които реализират пилотен проект с финансиране от ЕК и подкрепа на УНИЦЕФ във връзка с Европейската гаранция за детето. Чрез него ще се приложат иновативни подходи за осигуряване на достъп до социални, здравни и образователни услуги за всички деца с акцент върху децата с увреждания и децата от бедни семейства.

Това обясни вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на срещна с новия представител на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн.

Проектът се изпълнява в партньорство от Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването в 10 общини в областите Бургас, Сливен и Стара Загора, каза министър Донев.

Донев и де Бройн отбелязаха дългогодишното ползотворно партньорство за подобряването на благосъстоянието на децата и защита на техния най-добър интерес. „Усилията ни са насочени към развитието на политики за равен достъп на всички деца до образование и здравеопазване, за превенция на бедността и насърчаване на социалното включване. От изключително значение е отглеждането на децата в семейна и близка до семейната среда. Политиките в тази сфера са водещи за правителството и българското общество. Те ще продължат да се развиват, за да се гарантира приемственост и устойчиво развитие“, каза министърът. Той подчерта доброто сътрудничество между България и Фонда на ООН за децата за изпълнението на реформата за деинституционализация на грижите за деца.

Донев постави акцент и върху бъдещото изпълнение на програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027), по която се предвижда значителен ресурс за подкрепа на всички деца чрез мерки за ранно детско развитие и предотвратяване на бедността.

„България е лидер на световно равнище в защитата на правата на децата, каза Кристина де Бройн. Тя постави висока оценка на постигнатото от страната ни в процеса по деинституционализация и Европейската гаранция за детето, като открои важността на инвестициите в развитието на децата до 3-годишна възраст.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.