България с най-малка контрабанда на цигари в ЕС (ОБНОВЕНА)

България с най-малка контрабанда на цигари в ЕС (ОБНОВЕНА)

Само 3,8 на сто е нивото на контрабандните цигари у нас през първото тримесечие на годината и така България вече е с най-нисък дял на пазара на незаконните тютюневи изделия от страните в ЕС. Това сочат резултатите на проучването на база празни кутии.

В представянето взеха участие премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Младен Маринов, главният прокурор Сотир Цацаров.

Премиерът Борисов коментира, че това е един от резултатите на изсветляване на икономиката,


породено от стабилността на държавата.


"Знаем, че при най-малката нестабилност на държавата се увеличава контрабандата. Нямат респект и страх, че има някой, който да ги залови и задържи. Фалитът на КТБ и политическата нестабилност през 2014 г. доведоха до понижаване на индекса на светлата икономика през същата година“, уточни той и припомни за заловените от началото на годината от полицията 11,5 т нарязан тютюн. „Всяка сряда, когато се събираме с главния прокурор и всички служби и митниците и НАП, първото нещо, което се докладва колко незаконни цигари и нарязан тютюн са задържани. За миналата година са заловени 110 т канабис“, допълни той.

Борисов отбеляза и помощта, която има от неправителствени организации и за намаляване на контрабандата на горива. По думите, правителството по този проблем е предприело много мерки, но там трябва също обективен подход, както проучването правено на всеки 3 месеца за цигарите. Според него постигането на дял от само 3,8% на незаконните цигари, поставя въпроса - до кога ще може да се поддържа такова темпо на намаляване. „Това коства много усилия на всички служби. Тези резултати са

благодарение на волята на правителството


и на главния прокурор и в негово лице на прокуратурата“, каза още премиерът.

За пример за волята на правителството той посочи и намаляването на сивата икономика, отчетено в началото на седмицата от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). „Те подчертават усилията и увеличаването на събираемостта на акцизи и ДДС. НАП през 2018 г. направи проверки на касовите наличности на фирмите и в резултат те намаляха с 5 милиарда“, поясни Борисов.

Проучването на база на празните кутии от цигари показва, че от вътрешността на страната с най-голям дял от 9,3% незаконен тютюн е Велико Търново. Следва Хасково - със 7,3%, Благоевград - 6,7%, Варна - 6,2 на сто, Плевен - 6%, Видин 5,3%. В столицата делът е 2,2%. В периферията безспорен лидер остават Свиленград - с 29% и Димитровград - с 13%. За Свиленград се предполага, че прекаленото голямата цифра идва от идващите там турски граждани да играят комар, които си носят по 2-3 кутии цигари. Отделно от другата страна на границата има безмитни магазини, откъдето също хората пазаруват.

Според премиера Борисов, стабилността у нас, която е фактор за свиване на контрабандата, се дължи и на липсата на миграционен натискс. „Неслучайно сме за пример в борбата срещу незаконния трафик на хора в Европа. България най-добре се справи с трафикантите и организаторите на мрежите за трафик на хора. Самите емигранти са жертви. Те плащат някои да ги загара на по-добро място. Тежко е, когато в родния ти край падат ракети. Не можем да виним тези хора. В същото време срещу тези, които се възползват от тяхното нещастие, МВР и прокуратурата направиха много акции. От началото на годината са задържани 80 трафиканти. 30 от тях вече са с влезли в сила присъди. Неслучайно директорът на ОЛАФ бе тука и

ни даде за пример и в борбата с контрабандата.


На базата от видяното от него в нашия център за борба с контрабандата, той даде идеята да се направи европейски митнически съюз за борба с контрабандата, за да може да се проследяват процесите, включително и с контролирани доставки, но вече под егидата на ОЛАФ. Неслучайно, първият вицепрезидент на ЕК Тимерманс, завчера ни поздрави за борбата с корупцията и контрабандата.

Според премиера, сега има съчетание на интересите на всички - повече пари да отиват в хазната и да се даде максимална възможност на бизнеса да работи на светло, да си плаща данъците.

Борисов съобщи още, че продължава работата за намаляване на контрабандата при алкохола и горивата. „Много сериозно работим и по захарните изделия и, разбира се, по ТЕЛК-овете. Не случайно го казвам, защото виждате какви безобразия се правят там. Нещо, което много ме тревожи е и сутринта съм го наредил за проверки и вземане на мерки, са болничните. Миналата година са били 2 млн. болничните, а сега над 3,5 милиона. Това е страхотен бич и за работодателите. Някой си пълни джобчетата с раздаване на болнични листове. Знаете, че първите дни се плащат от бизнеса, а после от държавата почва да плаща. Това са милион и половина повече, което няма как да е истина. В същото време се отчита, че големи групи от хора,


взимат болнични и отиват да берат гъби, ягоди


и през това време им текат заплати и те не могат да бъдат заместени. Предупреждавам, че никак не ми е приятно да арестуваме доктори или медицински лица, защото всеки от нас ги уважава. Трябва да спрат тази практика, защото много сериозно сме заели и с нея. Има много искания за повишаване на доходи и заплати, за това всеки лев е важен да влезе в бюджета, за да може да отиде при хората“, каза още Борисов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.