България с най-голям спад в ЕС при продажбите на дребно през юли

България с най-голям спад в ЕС при продажбите на дребно през юли

Продажбите на дребно в България се повишиха през юли с 0,1% спрямо юни, когато нараснаха за втори пореден месец с 1%, следвайки срива с 20,1% през март и понижението с 2% през април. На годишна база спадът при продажбите на дребно в нашата страна остава най-големият в рамките на ЕС за трети пореден месец. През юли те се понижиха със 17,5% спрямо юли 2019 г. след спад с 20,4% през май и с 18,1% през юни, показват данни на Евростат.

По този показател нашата страна е следвана през юли от Малта (понижение с 8,1%) и Люксембург (с 6,1%). Най-голямо повишение на продажбите на дребно през юли е отчетено в Ирландия (повишение с 9,1%), Литва (с 6,8%) и Нидерландия (с 6%).

През по-миналия месец в страните от еврозоната се свиха изненадващо с 1,3%, заличавайки част от нарастването с 5,3% месец по-рано, докато в рамките на целия ЕС се понижиха с 0,8% след растеж с 5,1% през юни. На годишна база продажбите на дребно в еврозоната се повишиха с 0,4%, а в рамките на целия ЕС с 0,7% след техен растеж с по 1,3% през юни.

Евростат посочи още, че продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия в еврозоната останаха през юли на нивата от предходния месец и се повишиха с 1,5% на годишна база, но продажбите на нехранителни стоки отбелязаха спад в рамките на юли с 2,9% и бяха с едва 0,5% над нивото им година по-рано. Силен пад с 10,6% на месечна и с цели 25,8% на годишна база отбелязаха продажбите на текстилни изделия, обувни принадлежности и дрехи.

В рамките на ЕС продажбите на нехранителни стоки се понижиха през юли с 2,3% спрямо юни, докато тези на храни, напитки и тютюневи изделия се повишиха с едва 0,1%, а на автомобилните горива - с 4,6 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.