България с най-голям годишен спад в търговията на дребно в ЕС за август

България с най-голям годишен спад в търговията на дребно в ЕС за август

През август, когато имаше известно облекчаване на мерките за ограничаване на Ковид-19 в много държави членки, обемът на търговията на дребно се е увеличил с 4,4% в еврозоната и с 3,8% в целия ЕС в сравнение с юли тази година. Това сочат публикувани днес данни на Евростат, отчитащи сезонните фактори.

През юли търговията на дребно спадна с 1,8% във валутния съюз и с 1,2% в ЕС. Сред страните членки, за които има налични данни, най-голям месечен растеж на търговията на дребно се наблюдава в Белгия (+9,6 на сто), Франция (+6,2 на сто) и Германия (+3,1 на сто), а най-голям спад - в Румъния и Словения (по -1,6 на сто) и Португалия (-1,4 на сто). Спрямо август 2019 г., календарно коригираният индекс на продажбите на дребно се е повишил с 3,7 процента в еврозоната и с 3,5% в целия съюз.

Най-висок годишен растеж на обема на търговията на дребно през август е отчетен в Белгия (+12,9 на сто), Ирландия (+9,8 на сто) и Нидерландия (+8,3 на сто). Най-голям спад има в България (-12,2 на сто), Малта (-7,5 на сто) и Словения (-6,6 на сто).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.