260 нови линейки до края на годината, още 140 догодина

260 нови линейки до края на годината, още 140 догодина

У нас вече са доставени нови 240 линейки за системата за спешна медицинска помощ. До края на годината ще пристигнат още 20, а други 140 ще получим през 2021 година. В момента е в ход и процедура за обществена поръчка за доставка на 42 високопроходими линейки. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на онлайн представяне на отчета за изпълнението на европейската програма „Региони в растеж“ за 2020 г.

Припомняме, че проектът стартира през 2018 г. В обхвата му влизат 237 обекта, разположени в 34 области в страната, в 27 центъра на медицинска помощ и 180 филиала за спешна медицинска помощ. Голяма част от дейностите по него вече са факт - сключени са договорите за строителството и монтажа. През декември ще стартира строителството на обекти в Габрово, Севлиево, Дряново, Две могили и други. Предстои сключването на договори и в други центрове на страната, които също са разположени в седемте обекта на планиране.

„Ние реализираме проект в подкрепа на спешната медицинка помощ в България и нейното модернизиране в размер на 164 млн. лв. След реализацията на този проект

страната ни ще има едно модернизирано здравеопазване

в областта на спешната помощ и то ще достигне нивата на Европа както по отношение на апаратурата, така и по отношение на грижите към българските пациенти“, категоричен бе Ангелов.

Освен новите линейки, в структурите на спешната медицинска помощ вече са получени 3580 апарата за оказване на спешна медицинска помощ – различни видове респиратори, монитори, отоларингоскопи, негативоскопи, бронхоскопи. През декември тази година започват доставките и на апаратура от немедицински тип – бактерицидни лампи за осветяване на операционното поле по време на спешни операции, реанимационни легла и други. Очаква се да се сключи и договор с фирма, която да осигури над 14 000 броя оборудване за офисите, спешните отделения в обектите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.