България поставя 23 условия на Северна Македония за приемането й в ЕС. В същото време страната ни дава зелена светлина за това югозападната ни съседка и Албания да започнат преговори за влизане в Съюза. Това стана ясно от рамкова позиция, приета от правителството в сряда.

В нея ясно е записано, че България ще подкрепи двете страни на предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел на 17 октомври за стартиране на преговорите. Последващите действия на държавата ни обаче ще се ръководят от това дали Скопие изпълнява конкретни условия, очертани в рамковата позиция.

Основните ни претенции към Северна Македония са шест, а останалите касаят конкретни действия на съвместната комисия, която бе създадена съгласно Договора за добросъседство. От нея се изисква да излезе с мерки в определени срокове. България иска от Скопие да няма претенции, че у нас има македонско малцинство и да промени част от текстовете в учебниците си по география, история и литература, които са свързани с определени национални герои или събития. Сред тях са Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание. Във вербална нота до страните членки на ООН Скопие трябва да посочи, че краткото име на страната няма нищо общо с географския регион Северна Македония, част от който се намира в пределите на България. Друго изискване към югозападната ни съседка е да премахне от табели и надписи върху паметници, паметни плочи и сгради текстове, насаждащи открито омраза към страната ни, например такива, съдържащи квалификации като „българския фашистки окупатор“. Очакваме да се задейства и процес на реабилитация на жертвите на югославския комунистически режим, репресирани поради българското им самосъзнание. Както и процедура по осветляване на сътрудниците от днешна Северна Македония на службите за сигурност на бивша Югославия. Относно преговорния процес с Албания в позицията е записано, че той следва да бъде обвързан с реален напредък по отношение на по-нататъшните стъпки за гарантиране правата на българското национално малцинство. „Очакваме правата на българското национално малцинство да бъдат максимално гарантирани, включително изучаването, без поставяне на административни пречки, на книжовния български език като майчин в регионите, традиционно населявани от тях, като Голо Бърдо, Гора, Преспа, Корча, Кукъс, Елбасан“, пише в позицията на правителството.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева коментира приетия документ с думите, че правителството, признавайки Северна Македония като държава, подкрепя нейната европейска и евроатлантическа интеграция, но трябва да се преодолее говорът на омразата в публичното пространство. Колегата й Красимир Каракачанов, който е и лидер на ВМРО, също каза, че скоростта на преговорите за приемането в ЕС зависи изцяло от Северна Македония. Той обобщи позицията ни с думите, че „Северна Македония продължава към ЕС като играч с жълт картон, но България държи червения“. Захариева пък уточни, че позицията на правителството ще бъде изпратена и на депутатите, които пък се очаква в четвъртък да гласуват своя декларация по темата. В документа е записано, че България категорично подкрепя започването на преговори за присъединяване в ЕС на Северна Македония и Албания. Обръща се обаче внимание, че евроинтеграцията няма да се случи за сметка на изопачаване на исторически събития, документи и артефакти, както и на ролята и възгледите на личности от българската история. В тази връзка НС също призовава Скопие да прилага ефективно Договора за добросъседство, а Тирана да приеме бързо вторичното законодателство за малцинствата, така че да се даде гаранция на родното малцинство там да изучава без пречки книжовен български език.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов от МС (НА ЖИВО)

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева представят Постановлението за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места.

Прокуратурата сезира КЗК за цените на горивата у нас

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която да прецени дали да образува производство с предмет – как се образуват цените на течните горива при продажбата им на бензиностанциите на територията на страната.

Нинова: Заплаха за България е управлението на Борисов, а не БСП

"Днес премиерът казал, че БСП е опасност за България. Най-голямата опасност за България вече се случи. Тя е десетгодишното управление на Борисов." Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук.