Външният министър: България разчита много на Черноморското икономическо сътрудничество

Външният министър: България разчита много на Черноморското икономическо сътрудничество

Министърът на външните работи Светлан Стоев приветства Организацията за Черноморско и икономическо сътрудничество (ЧИС) като най-представителната и институционално развита организация в широкия регион на Черно море.

На 25 юни отбелязваме Деня на ЧИС, в която членуват България, както и Албания, Армения, Азербайджан, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна и Република Северна Македония.

„Черноморското икономическо сътрудничество остава най-представителната и институционално развита организация в широкия регион на Черно море. Тя е уникален и ефективен модел за многостранно икономическо сътрудничество, който преодолява различията и се фокусира върху различни области, които могат да сближат държавите членки“, заяви министър Стоев в поздравителни писма до посланик Майкъл Христидис, приключващ своя втори успешен мандат като генерален секретар на ЧИС, и до посланик Лазар Комънеску. Той поема поста на нов генерален секретар на ЧИС от 1 юли 2021 г.

Mинистър Стоев изрази най-високата си признателност към посланик Христидис за личния му принос за утвърждаването на важността и видимостта на ЧИС чрез подобряване на отношенията с различни международни организации, особено ЕС, както и за по-нататъшното укрепване на конструктивния диалог и сътрудничество между държавите-членки на ЧИС.

„Бих искал да подчертая вашите специални усилия за повишаване на ефективността на Постоянния международен секретариат на ЧИС и подкрепата за ротационните председателства“, изтъкна външният ни министър.

В поздравлението си до посланик Комънеску Светлан Стоев изразява очакванията си за по-нататъшно развитие на ЧИС, включително и в рамките на сътрудничеството с ЕС. „Очаквам с нетърпение продължаващото сътрудничество с Постоянния международен секретариат на ЧИС за по-нататъшното развитие на ЧИС като проектно-ориентирана организация, за насърчаване на значимото взаимодействие между ЧИС и ЕС и за продължаване на процесите на реформи в ЧИС, за да направим нашата организация по-приспособима към съвременните предизвикателства“, казва в поздравителното си писмо до посланик Комънеску външният ни министър.

Той изрази убеждението, че общите им усилия ще допринесат за укрепване и задълбочаване на конструктивния диалог и сътрудничеството между държавите членки в различни области, за поддържането на Черноморския регион високо в дневния ред на ЕС, както и за увеличаването на ценната роля на организацията в региона.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.