Брутният вътрешен продукт (БВП) на ЕС и еврозоната е нараснал с 0,2 на сто през второто тримесечие на 2019 г. с отчитане на сезонните фактори спрямо предходния тримесечен период. Това съобщи днес европейската статистическа служба Евростат на сайта си. През първото тримесечие растежът на БВП бе 0,5 на сто в ЕС и 0,4 на сто в еврозоната.

Спрямо второто тримесечие на 2018 г. БВП е нараснал с 1,4 на сто в ЕС и 1,2 на сто в еврозоната след повишението със съответно 1,6 на сто и 1,3 на сто през предходния тримесечен период. Сред страните членки, за които има налични данни за второто тримесечие, най-силен е растежът в Унгария (1,1 на сто), Румъния (1 на сто) и България, Дания, Гърция, Кипър, Литва и Полша (по 0,8 на сто). Свиване на БВП се наблюдава във Великобритания (минус 0,2 на сто), Германия и Швеция (по минус 0,1 на сто), докато Италия е била в стагнация. За сравнение БВП на САЩ през второто тримесечие отчете растеж от 0,5 на сто на тримесечна основа и 2,3 на сто на годишна.

Безработицата се е увеличила с 0,3 на сто в ЕС и 0,2 на сто в еврозоната на тримесечна основа. Спрямо второто тримесечие на миналата година показателят се е повишил с 1 на сто в ЕС и 1,2 на сто в еврозоната. Сред страните членки Гърция и Кипър отчитат увеличаване на безработицата с по 0,7 на сто, Полша и Словения - с по 0,6 на сто, а Италия - с 0,5 на сто. Най-силно безработицата е намаляла с Хърватия (минус 1,6 на сто), Латвия (минус 1,1 на сто), Ирландия и Португалия (по минус 0,6 на сто). В България безработицата е останала без промяна на тримесечна основа и се е повишила с 0,2 на сто на годишна.

По темата: БВП еврозона
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Турски компании проучват възможностите за инвестиции у нас

Близо 1 млрд. евро са турските инвестиции в България, а само за първото полугодие на 2019 г. турски компании са инвестирали 23 млн. евро у нас. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на Форум „България - инвестиционна среда“, на който участието взеха над 150 представители на турски компании. Събитието е част от посещението на представители на Световния турски бизнес съвет (DTİK) в страната ни и бизнесмени от секторите машиностроене, транспорт и логистика, електроника, електротехника, автомобилостроене, туризъм и др.

От утре се въвежда зимното поддържане на републиканските пътища

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски от утре - 20 ноември, се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа, съобщиха от АПИ.