България приветства усилията на международната общност в подкрепа на Африка

България приветства усилията на международната общност в подкрепа на Африка

България приветства усилията на ЕС и на международната общност за облекчаване на икономическата и финансова тежест върху  африканските държави, породени от кризата с коронавируса, съобщиха от МВнР.

Това бе сред акцентите в изказването на заместник-министъра на външните работи Милен Люцканов по време на състоялата се чрез видеоконферентна връзка неформална среща на министрите на ЕС по развитието (Съвет „Външни работи“ – Развитие).

„Африка се нуждае от подкрепа за справяне със съществуващите предизвикателства. В тази връзка приветстваме и сме солидарни с усилията на ЕС за облекчаване на силната икономическа и финансова тежест на африканските страни. Правителствата трябва да разработят дългосрочни икономически стимули за борба с кризата, които да се основават на принципа на по-силна икономика, която да осигури в перспектива здравето и благосъстоянието на гражданите,  да спомогне за справяне с предизвикателствата на изменението на климата и за изграждане на устойчиви и приобщаващи общества“, заяви заместник-министър Люцканов.

Друга тема, дискутирана на заседанието, бе развитието на преговорите по бъдещото споразумение за партньорство между ЕС и Организацията на страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн – ОАКТБ (т.нар. Споразумение Пост-Котону).

По отношение на бъдещото споразумение за партньорство между ЕС и ОАКТБ заместник-министър Люцканов подчерта, че България  подкрепя позицията на ЕС разпоредбите в Споразумението относно процедурата за връщане и реадмисия да бъдат правно обвързващи.

Представителите на държавите-членки бяха единодушни, че ЕС трябва да подкрепя устойчивото възстановяване и развитие  на Африканския континент и да продължи  ефективното сътрудничество с африканските страни за управление на миграцията  и справяне с първопричините за това явление.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.