България пред Съвета за сигурност на ООН: Сегашната криза изисква безпрецедентна солидарност
2

България пред Съвета за сигурност на ООН: Сегашната криза изисква безпрецедентна солидарност

За многостранно сътрудничество, солидарност, за борба с езика на омразата, геноцида и насилието призова България по време на онлайн заседание на Съвета за сигурност на ООН, събщиха от МВнР.

В заседанието участваха представители на 80 държави, сред които и 50 външни министри. Събитието, към което чрез видеоконферентна връзка се присъедини и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, е първото, което събира семейството на ООН в такъв високопоставен състав от началото на кризата с коронавируса.

"Живеем във времена на криза, които изискват безпрецедентна солидарност. Пандемията от коронавируса показа, че единственият начин да се справим с тази криза е чрез координиран, многостранен подход. Европейският съюз е ключов играч в процеса. България, заедно с всички останали държави-членки, е убеден привърженик на мултилатерализма", се посочва в българското послание за видеоконферентната среща. 

Организирано от естонското председателство на Съвета за сигурност на ООН, онлайн-заседанието бе посветено на 75-ата годишнина от края на Втората световна война и поуките от нея.

Българската страна подчерта, че тази годишнина е време за отдаване на почит към загиналите военни и цивилни граждани. Не бива да бъдат забравяни и жестокостите по време на Втората световна война, преди всичко Холокоста. «В глобален мащаб всички страни трябва да насърчават включването и многообразието и да направят така, че да бъдат криминализирани езикът на омразата, отричането на геноцида и подбуждането към насилие», се посочва още в българската позиция.  

По време на онлайн-заседанието бяха дискутирани и въпросите за предотвратяване на глобални престъпления в бъдеще, как да запазим мира и отговорностите на Съвета за сигурност на ООН. Обсъдени бяха и поуките, които можем да почерпим от миналото, за да се справим със сегашната криза с коронавируса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.