0

О т най-посещавания музей в света – парижкия „Лувър“, потвърдиха, че през лятото на 2020 г. в неговите зали ще бъде показана трета изложба, посветена на България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

От най-посещавания музей в света – парижкия „Лувър“, потвърдиха, че през лятото на 2020 г. в неговите зали ще бъде показана трета изложба, посветена на България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

„Радостен съм за това ново сътрудничество, което започна още от 2018 г. между нашите две институции. Убеден съм, че този нов и оригинален поглед към България ще има голям успех“, изтъква в писмото си до министъра на културата Боил Банов президент-директорът на музея „Лувър” Жан-Люк Мартинез.

„Имам удоволствието да ви потвърдя, че в рамките на сътрудничеството между нашите две институции Лувърът ще представи изложбата с работното заглавие „Изкуство и култури в България (ХVI-XVIII век)”... Тази изложба, изцяло подкрепена от мен, ще представлява истинско събитие за Лувъра“, посочва в кореспонденцията президентът на френския музей.

Българските експонати ще бъдат изложени в залите на Лувъра в Париж

от края на юни до края на ноември

2020 г. или до началото на януари 2021 г. в зависимост от възможностите на двете страни и на институциите, които работят за този проект, посочва се още в писмото. В изложбата ще бъдат представени около 60 емблематични за периода експоната от различни области, които ще позволят да бъдат проследени основните тенденции и взаимодействия между материалната и духовната култура. „Искаме да дадем възможност изложбата да бъде разгледана не само от многобройните посетители през лятото и от нашата обичайна публика, но и от любителите на есенните изложби“, подчертава президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез.

За целите на организирането на изложбата ще бъде създаден официален научен комитет от експерти на двете страни, представители на министерства, музеи, галерии и културни институти, които са в неформален контакт от миналата година. Лувърът ще изработи и отпечата

специален илюстриран каталог

на всички участващи в експозицията произведения.

През 2015 г. страната ни за пръв път бе представена в Лувъра с мащабната изложба „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България “, а през 2018 г. там гастролира експозицията „Преславското съкровище. Отражение на златното българско средновековие“. Предвид на периода, който ще обхваща бъдещата изложба – епохата на османското владичество до ранното Възраждане, може да се предположи, че селекцията ще заложи на икони, средновековни книжовни паметници, образци на възрожденската светска живопис и др.