България потвърди решимостта си за членство в ОИСР по време на среща в Париж

България потвърди решимостта си за членство в ОИСР по време на среща в Париж

Министърът на външните работи Светлан Стоев препотвърди решимостта на България да стане член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) пред генералния секретар на ОИСР Матиас Корман. Разговорът, в който участваха и вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на финансите Валери Белчев, се проведе в Париж в рамките на втората част на годишната среща на Съвета на ОИСР на ниво министри, съобщи финансовото министерство у нас.

"България напълно споделя ценностите и принципите, върху които е основана глобалната общност на ОИСР и има готовност да участва активно в процеса на постигането на решения по важни теми в глобалния дневен ред, допринасяйки за утвърждаването на принципите и целите на организацията в регионален и международен план", заяви Стоев.

Корман пък поздрави България за отчетливия напредък, постигнат в подготовката за присъединяване към ОИСР, и насърчи страната ни да продължи да предприема активни стъпки за все по-пълно прилагане на всички стандарти на ОИСР. В изказването си пред министерската среща на ОИСР по-рано през деня генералният секретар на организацията заяви готовността си да работи за създаване на възможности за придвижване напред на процеса на присъединяване на шестте страни кандидати, между които и България.

Във встъпителните си думи при откриването на форума държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в качеството си на председател на тазгодишната среща подчерта подкрепата на САЩ за укрепването на ОИСР, основана на ценностите на демокрацията, отворената пазарна икономика, правовата държава и правата на човека. По думите му организацията има ключова роля за справяне със съвременните предизвикателства - икономическото въстановяване след пандемията, климатичните промени, цифровата трансформация, предоляване на неравенствата.

Присъединяването на България към ОИСР ще даде възможност за още по-активно и видимо участие на страната в глобалния икономически диалог. Решимостта на България за осъществяване мисията на организацията за устойчиво и приобщаващо икономическо развитие и адресиране на новите предизвикателства бе изтъкната и в изявлението на министъра на външните работи, депозирано на срещата в Париж. В изявлението се подчертава също оставащият силен политически ангажимент на страната ни да се присъедини към ОИСР в скоро време.

Министерската среща на Съвета на ОИСР продължава на 6 октомври 2021 г., когато заместник министър-председателят Атанас Пеканов и министърът на финансите Валери Белчев ще вземат участие в специализирани дискусии по въпросите на международното данъчно облагане, търговията, прехода към нулеви емисии, дигитализация и изграждане на приобщаващо бъдеще.

България заявява официално желанието си за членство в ОИСР през 2007 г., като последователно потвърждава своето намерение през годините. Освен България кандидати за членство са Аржентина, Бразилия, Перу, Румъния, Хърватия.

Подготовката на страната ни за присъединяване към ОИСР се координира от специален постоянно действащ междуведомствен механизъм под ръководството на министъра на външните работи, включващ представители на всички ресорни министерства и други институции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.