България последна в ЕС по работещи от вкъщи

България последна в ЕС по работещи от вкъщи

България е на последно място в ЕС по работа от вкъщи. Това показват данните на Евростат за 2018 г. Едва 0.3 от заетите у нас се трудят дистанционно. Процентът е много по-нисък от средния за Европа – 5.2%.

Този дял остава постоянен на около 5% през последното десетилетие. През същия период обаче делът на тези, които понякога работят от дома, нараства от 5.8% през 2008 г. на 8.3% през 2018 г. Номер едно по трудещи се от вкъщи е Холандия. Те са повече от една десета от наетите или 14%. На второ място по този показател е Финландия с 13.3, следвана от Люксембург – 11%, и Австрия – 10%. България е на дъното на класацията с 0.3 работещи от вкъщи. С позиция напред е Румъния с 0.4%.

18.5% от самонаетите в ЕС се трудят у дома, а при служителите делът е доста по-нисък - 3%. Този модел се повтаря във всяка държава членка. Най-високите проценти са регистрирани във Финландия, където повече от 40% от самонаетите обикновено работят от дома – 46.4%, Холандия- 44.5% и Австрия 43.6%. Данните показват, че повече жени – 5.5, в ЕС работят от вкъщи в сравнение с мъжете – 5. Тенденцията важи за повечето държави - членки на ЕС. Най-големите разлики са наблюдавани във Франция (8.1% от жените в сравнение с 5.2% от мъжете), Люксембург (12.5% ​​от жените, 9.8% от мъжете) и Малта (7.4% от жените), 4,7% от мъжете).

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.