България последна в ЕС по дигитална икономика, в света сме 58-ми

България последна в ЕС по дигитална икономика, в света сме 58-ми

Липсата на кадри основен проблем за бизнеса и през 2020 г.

България е последна в Европейски съюз (ЕС) в индекса за дигитална икономика и социални услуги. Спрямо миналата година, когато сме били на 26-то място, сега сме 28-ми и е налице влошаване. Това стана ясно по време на заключителна конференция за проект за дигитализация на малките и средни предприятия, провела се в Българската търговско-промишлена палата.

В класацията Финландия е първа, а позициите ни се влошават. “Причина не е това, че у нас не се случват процеси, но другите държави се движат с по-динамични темпове от България”, каза експерт-анализаторът Любомир Левичаров. В друга класация обаче, в която участват 115 държави, България е в средата - 58-то място. „Има още много работа да се свърши - далеч сме от електронно правителство, а точно малките и средните предприятия се нуждаят от такъв достъп - те нямат безброй заети и специалисти, които да извървяват пътя на администрацията“, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов.

От работодателската организация представиха и проучване относно използването на технологии от фирмите, както и нагласите им за тях. По ниво на дигитализация,


едва 9% смятат, че са напълно дигитализирани,

60% се имат за напреднали, а 31% мислят, че са на начално ниво. 46% имат иновационна стратегия, но масата или 54% нямат. “Стратегията е предпоставка за високата конкурентоспособност на компания, а повече от половината нямат такава”, каза Левичаров. Над 68% посочват, че служителите имат повече от добри дигитални умения, 29% смятат, че само част от заетите ги притежават, а 3% са на мнение, че подчинените им нямат добра дигитална култура. Въпреки това, експертите прогнозираха, че основна пречка за бизнеса през 2020 г. ще е липсата на квалифицирани кадри. Това показват проучвания на палати в ЕС, както и на нашата. Цели 56% са инвестирали в дигитализация за последните 3 години от необходимост, 22% не са. 10% са отвърнали, че тези инвестиции не са приоритет, а 11% не могат да си го позволят. 1% пък смятат, че нямат необходимите умения. Най-често компаниите инвестират в ново оборудване, софтуер и технологии (40%), а


други 30% не правят нищо по-специално.


18% пък предпочитат да дават средства за обучение на персонал.

Проучването показва още, че у нас бизнесът се притеснява за работните места, които ще изчезнат вследствие на роботите. Негативното мнение е основно на възрастните, което е 20%. Преобладаващи са позитивните нагласи към изкуствения интелект - 52%. Само 2% са абсолютно сигурни, че работата им може да бъде свършена от робот. 41% смятат, че роботите могат отчасти да ги заместят, а 48% са абсолютно сигурни, че са незаменими.

Проучването е направено през пролетта година като в него участват 1104 анкетирани. 554 от тях са граждани, а 550 - компании. От БТПП препоръчаха да се създадат административни облекчения за бизнеса като се създаде връзка между различните ведомства. Така няма да се налага да се обикаля по няколко дни между институциите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.