България получи „зелена светлина“ за участие в Съвета на министрите по земеделие в ЕС

България получи „зелена светлина“ за участие в Съвета на министрите по земеделие в ЕС

Кабинетът одобри позицията на България за предстоящото заседание на Съвета на министрите на Европейския съюз по земеделие и рибарство. То ще се проведе в периода 28-29 юни 2021 г. в Люксембург.

Основна тема в дневния ред на събитието е дискусията по пакета за реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Един от приоритетите на страната е запазването на обвързаната подкрепа на нивата от 13+2%. Друга важна тема е постигане на приемливо ниво на заделяне на средства за еко-схемите от бюджета за директни плащания, заедно с прилагането подходящ инструмент за минимизиране на риска от неусвояване на средства. В рамките на заседанието се предвижда министрите да проведат дискусия и по темата за актуалната ситуация на селскостопанските пазари.

Също така се очаква Европейската комисия (ЕК) да представи на Съвета документ относно определянето на цел за опазване на медоносните пчели в контекста на прегледа на Ръководството на „Европейския орган по безопасност на храните“ за пчелите от 2013 г. В българската позиция се подкрепя предложението на ЕК за определяне на една специфична цел за опазване на медоносните пчели за целия ЕС.

В областта на рибарството се очаква Европейската комисия да представи актуалното състояние на общата политика и консултация по възможностите за риболов за 2022 г. В позицията ни се посочва, че прилагането на балансиран подход за Черно море е правилната формула за постигане на желаните резултати и преследвани цели, предвид реалната ситуация в региона и дела на риболовния флот на ЕС в този морски басейн, който е около 4% от общия улов.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.