България получава евросредства за развитие на туризма

България получава евросредства за развитие на туризма

България ще има достъп до европейско финансиране за опазване на околната среда и за подпомагане на туризма. Това ще стане чрез новата Програма за транснационално сътрудничество „ИНТЕРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027 г. (Програма Евро Мед 2021-2027), в която България е включена за пръв път, съобщи регионалното министерство.

Парите ще послужат за изпълнение на съвместни проекти заедно с 67 региона на Средиземно море. Освен България, с цялата си територия участват Хърватия, Кипър, Гърция, Италия, Малта и Словения. Включени са и 11 региона от територията на Испания, 5 региона от Франция, 3 региона от Португалия, както и държавите кандидат-членки на ЕС: Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания.

Общият прогнозен бюджет на програмата до 2027 г. е около 230 млн. евро, осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и национален принос от държавите-участници.

Чрез програмата ще се финансират мерки в областта на иновациите, като проекти за повишаване капацитета за иновации на публичния и частиня сектор с цел развитие на зелената икономика. Във фокуса на програмата е и опазването на околната среда, като са предвидени мерки за решаване на общи проблеми, свързани със замърсяване на морските територии, управлението на отпадъци, опазване на биологичното разнообразие и др. Друг основен приоритет е подпомагането и развитието на сектор туризъм, който е един от най-потърпевшите от пандемията. Очаква се програмата да бъде завършена в рамките на следващите няколко месеца и внесена за одобрение към ЕК през втората половина на 2021 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.