България подобрява бюджетната си прозрачност

България подобрява бюджетната си прозрачност

България подобрява бюджетната си прозрачност. Оценката за бюджетна прозрачност на страната ни в международния индекс „Отворен бюджет“ за 2019 се повишава до 71 пункта. Това е средната стойност за страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, съобщиха от Института за пазарна икономика.

Страната  остава във втората група държави в индекса с оценка между 60 и 80 (от максимални 100), като за тези страни се смята, че предоставят „значителна информация“ за бюджета. От 2006 г., когато е публикуван първият индекс, оценката на България отбелязва значително подобрение – от 47 през 2006 г. до 66 през 2017 г. и 71 в най-новото издание на индекса от 2019 г.

Индексът отчита най-висока бюджетна прозрачност в Нова Зеландия, Южна Африка, Швеция, а Мексико постига забележителен напредък в последните четири години и вече е сред най-добре представящите се страни.

Като цяло правителството в България предоставя значителен обем информация чрез средносрочната фискална рамка, проектобюджета, документите по самия бюджет, както и месечните и годишните отчети по изпълнението на бюджета и състоянието на държавния дълг.

Индексът “Отворен бюджет” е единственото международно независимо сравнително изследване на бюджетната прозрачност. Той  оценява степента, в която правителствата на 117 страни по света осигуряват на обществото навременна и подробна информация за бюджета.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.