България подкрепя създаването на единни европейски мерки срещу кибератаки

България подкрепя създаването на единни европейски мерки срещу кибератаки

България подкрепя идеята и необходимостта да бъдат приети мерки на ниво Европейски съюз (ЕС) за справяне с нарастващата заплаха от кибератаки, свързани с финансовите услуги. Това стана ясно от заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).

Стратегическият дневен ред за периода 2019-2024 г., приет от Европейския Съвет през юни 2019 г., призовава за цялостен подход за защита на Европа от кибератаки и хибридни заплахи. По време на дискусията министрите и управителите на централни банки от Стария континент обсъдиха ролята на финансовия сектор в противодействие на хибридните заплахи. Българското финансово министерство коментира, че всички страни трябва да следват балансиран и координиран подход за ограничаване на хибридните заплахи.

Борбата с климатичните промени също бе обсъдена като министрите предложиха да се организират редовни дискусии за анализ на прилаганите мерки против глобалното затопляне. "България отбелязва значението на различните мерки на национално ниво и на ниво ЕС, особено в ценообразуването на въглеродните емисии, като най-ефективен начин за намаляване на емисиите на парникови газове", коментират от Министерството на финансите (МФ). Според МФ когато се взимат решения за климата, те трябва да бъдат свързани и с вземането на икономически и финансови решения.

По време на заседанието бе коментирана и ролята на енергийното данъчно облагане като метод за намаляване на ефекта от изменението на климата. Българската позиция е, че

енергийното данъчно облагане би могло да има по-скоро допълваща роля,

а не основна за постигане на целите на ЕС. България не възразява срещу евентуално преразглеждане на Директива 2003/96/ЕО на Съвета от 27 октомври 2003 г. относно преструктурирането на правната рамката на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията.

Присъстващите на ЕКОФИН коментираха приоритетите при изграждането на Съюз на капиталовите пазари. От ресорното министерство смятат, че първо трябва да се направят промени в някои от по-старите законодателни актове в областта на финансовите услуги, наложени от навлизащите финтех услуги. До края на годината

Европейската комисия (ЕК) ще представи доклад за фиска

във всички държави-членки на ЕС. Българската позиция е, че е трудно да се създаде система за многостранно фискално наблюдение, която да е оптимална за всички 28 държави-членки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.