Откриване на информационна точка на Европейския институт за иновации и технологии - EIT в България, която да подпомага популяризирането възможностите за иновации планира просветното министерство. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на годишната среща на Общността за знания и иновации към Европейския институт за иновации и технологии - EIT Climate KIC.

„Искаме да виждаме България в центъра, а не в периферията на активните участници в Европейския институт за иновации и технологии - EIT. Нашата цел е висшето образование в България да се модернизира и да се засили участието на университетите в инициативи на ЕИТ.“, заяви Ангелиева. Тя подчерта необходимостта от ЕИТ за следващата програма „Хоризонт Европа“, както и важността на водените в момента преговори за нейното съдържание и структура. Ангелиева сподели с участниците желанието си да се модернизира системата на висшето образование в България, като се засили участието на висшите училища в инициативи на ЕИТ. „Нашата цел е да повишаваме капацитета, но ние имаме още много работа и тя е свързана с открояване на заинтересованите участници и с регламентиране на публично-частните отношения при реализиране на стартиращи фирми“. Зам,-министърът посочи връзката на този тип финансиране с бъдещето на европейските структурни и инвестиционни фондове, като особено място отдели на призива за създаване на критична маса, която да консултира и преговаря както вътре в страната, така и с ЕК по отношение на бъдещите структури за финансиране на иновациите.

В рамките на форума представители на ЕИТ от 12 държави обсъдиха новата Стратегия с мерки за засилване на сътрудничеството между държавите от RIS (Rеgional Innovation Scheme на ЕИТ) в сферата на въвеждане на мерки за намаляване на ефекта на климатичните промени и взеха участие в поредица от дискусии за новата стратегия на „Klimate - KIC“ за периода 2019-2022.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Наблюдават кораб с 30 души китайски екипаж на пристанище Бургас

Поне 100 души в България под карантина заради коронавируса (ОБЗОР)

Наблюдават кораб с 30 души китайски екипаж на пристанище Бургас

Поне 100 души са подставени под карантина или наблюдение заради това, че се връщат от страни, в които има разпространение на коронавирус.

Близо 3000 човека купували стаж миналата година

Броим по 3 бона, за да се пенсионираме (ТЕМАТА)

Близо 3000 човека купували стаж миналата година

Средно по 21,84 месеца или почти 2 години не са достигали на хората, пожелали да закупят стаж за пенсиониране през 2019 година. Това става ясно от данни, предоставени на „Монитор“ от Националния осигурителен институт.