България отделя 0,1% от БВП за електронно управление

България отделя 0,1% от БВП за електронно управление

Държавата инвестира 0,1% от Брутния вътрешен продукт за електронно управление, стана ясно по време на заседание на временната парламентарна комисия за установяване на хакерската атака в НАП. В сравнение, страните от Западна Европа инвестират между 0,6% и 0,8% от БВП, заяви директорът на държавна агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков.

От агенцията са направили проверка на НАП, но тя е била само по документи, тъй като е такава ролята на одитора. В хода на проверката са забелязани пропуски, за които са отправени и съответни препоръки.

Атанас Темелков посочи неправилното надграждане на системата на данъчните като основната причина за изтичането на лични данни на 5 милиона българи. Той допълни, че пробивът в системата на агенцията не се дължи на това, че датира от 2008 г., а произлиза от грешна поддръжка.

В Съединените американски щати има системи, които работят 70 години

Откога работи една системна не е важно, стига тя да бъде достатъчно добре изградена и да бъде поддържана.“, коментира Темелков. Той сподели, че за по-голяма киберсигурност при критичните информационни системи, те трябва да бъдат поддържани от една компания, а не от няколко.

Натискът за предоставяне на повече електронни услуги с цел улеснение на гражданите също е довел до повишаване на риска от кибератаки.

Нивото на персоналния идентификационен код е най-ниско

Така че вие срещу него не би следвало да получавате никакви услуги освен чисто информационни“, обясни директорът на "Електронно управление.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.