България няма да връща 11 млн.лв. за обхода на Габрово

България няма да връща 11 млн.лв. за обхода на Габрово

Процедурата по отношение искането на Европейската комисия (ЕК) за възстановяване на 11 млн. лв. за забавянето на изпълнението на проекта „Обход на гр. Габрово“ се закрива. Българските органи са информирани за това с от генералния директор на Генерална Дирекция „Регионална и селищна политика“ към Европейската комисия, в което е отчетено, че проектът е завършен и е в експлоатация. Това съобщава в писмен отговор на депутатски въпрос регионалният министър Петя Аврамова.

1 730 208 лв. са инвестирани в укрепване на откоси в участък по трасето на обходния път, проявили се вследствие на проливни дъждове и преовлажняване на терена през юни 2020 г., информира още министърът.

Мерките на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по укрепване на участъци от пътя с цел дълготрайна устойчивост и безопасност на трасето с дължина малко над 20 км продължават. През юни 2020 г. АПИ възложи изготвяне на технологичен проект за ремонта. Към момента в изготвената документация се предвижда укрепване на 10 участъка по директното трасе. Предстои окончателното изработване на технологичния проект.

Обходният път на гр. Габрово, а също и проходът „Шипка“ на територията на Областно пътно управление Габрово, се обслужват от опорен пункт „Етъра“. През целия зимен сезон пътноподдържащата фирма има ангажимент по договор за обезпечаване със специализирана техника и доставки на необходимото количество материали за обработка на настилката и осигуряване на пътуването на шофьорите при зимни условия, допълни Аврамова. 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.