България не е получавала искане от Гърция за изпускане на язовир “Ивайловград”

България не е получавала искане от Гърция за изпускане на язовир “Ивайловград”

България не е получавала искане от Гърция за изпускане на води от язовир “Ивайловград”, съобщават от МВнР по повод медийни публикации.

През изминалото денонощие и в момента в поречията на реките Въча и Арда се наблюдава висока вълна. И двете реки се вливат в река Марица. ВЕЦ „Ивайловград“ ще работи на пълна мощност от 17:00 ч. до 24:00 ч. на 10.03.2020 г. На 11.03.2020 г. е планирано да работи на пълна мощност от 07:00 ч. до 12:00 ч. и от 17:00 ч. до 23:00 ч. Не е допуснато преливане на язовир „Ивайловград“ и не се очаква такова в близките дни. Никой не се е обръщал към НЕК с искане за контролирано изпускане на води.

 Съгласно данни на НИМХ от автоматична станция на река Марица при град Свиленград, през последните дни не се наблюдава  покачване на нивото в реката. Водните количества се колебаят между 60-75 м3/сек.

 МОСВ има задължение да уведоми Министерството на външните работи , Дирекция „Югоизточна Европа“, при възникване на непредвидими и/или изключителни обстоятелства или при получена информация от НИМХ за значителни валежи в трансграничните водни течения на реките Арда, Марица, Тунджа, Доспат, Места и Струма и при установяване на голяма вероятност за водни количества над:

• за р.Арда след язовир „Ивайловград“ - 300 м3/сек,

• за р.Марица при Свиленград  - 600 м3/сек,

• за р.Тунджа при Елхово - 100 м3/сек,

• за р.Доспат след язовир „Доспат“ -   36 м3/сек,

• за р.Места при Хаджидимово - 100 м3/сек,

• за р.Струма при Марино поле - 300 м3/сек.

 Предвид състоянието на трансграничните реки,  към момента не се налага уведомяване.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.