България на трето място по най-скъпи продукти

България на трето място по най-скъпи продукти

България е трета по най-скъпи продукти. Това показва експеримент с пет основни продукта - мляко, яйца, олио, сезонен зеленчук и хляб в Лондон, Ница, Рим и Благоевград.

Първа спирка из Европа е луксозният курорт Ница във Франция. Продуктите са зеле, мляко, яйца, хляб и олио. Веригата е среден ценови клас. Хлябът е 2 евро, яйцата са евро и 80 цента за 6 броя, което прави 30 цента за едно. Олиото е на промоция, но единичната цена е близо 3 евро. Цените може да варират, но стоките от първа необходимост излизат по средно 10 евро и 75 цента или малко над 20 лева. 

Причините, поради които цените в Италия са поскъпнали с 3% са двете години на рестрикции и нисък оборот за икономиката, високи цени на енергийните източници на международните пазари, недостиг на основни суровини. Така например ако до преди 2 години за пица и халба бира е трябвало да платим 10 евро, към момента цената е далеч по-висока.  

Цените на яйца, прясно мляко, олио са сходни с Франция, но сметката е с повече от евро по-малко. В Англия пък  разнообразието е голямо за всеки джоб. Олиото е малко над паунд, същото важи и за останалите продукти. В един от хранителните магазини в Благоевград олиото е 3,50 лв., а зелето - 1,50 лв. за килограм. В Италия и Франция покупката на зеле, яйца, мляко, хляб и олио щеше да ни струва 20 лева, в България струва 12, а в Обединеното кралство 10. Така се оказва, че България е на трето място по най-скъпи продукти. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.