България е първенец по ръст на посещенията на туристи от Великобритания, показва доклад на Европейската комисия по пътуванията (ЕКП) за първото тримесечие на 2019 г. Страната ни е отчела 50.3% ръст на туристите от Острова.

Непосредствено след България по привлечени албионци се нареждат Черна гора и Естония. Освен англичани, България посреща и много холандци като се нареждаме на 4-то място в топ дестинациите за туристи от Холандия. Челните позиции са заети от Черна гора и Малта. Италианците обаче бягат от нас като е налице близо 7% спад на туристите от Апенините.

През 2018 г. посещенията в Европа отчитат ръст от 6% в сравнение с 2017 г. За 2019 г. обаче този темп на растеж ще се забави и очакваният ръст ще е в размер от около 3.5%, смятат от комисията. Причина за това са забавената световна икономика, напрежението в търговията и политическата несигурност. Въпреки това добрите транспортни връзки между страните, основно чрез летищата,


помага да се намират нови пазари-източници на туристи,


а дестинации, избягвани поради съображения за сигурност, малко по малко започват да се връщат на пазара. Според прогнозите на комисията, тази година ще бъда разноцветна.

До момента единствено Черна гора е отчела двуцифрен ръст на посещенията в размер от 41%. Причина за това е, че страната привлича все повече туристи, които харчат повече пари, а зимната инфраструктура позволява да се удължи туристическият сезон. Възстановяването на Турция като дестинация за последните две години е доста еластично като опитите на страната да привлече туристи от цял свят продължават. Благодарение на руските туристи, силният растеж на южната ни съседка ще продължи. За периода януари-март 2019 г. най-много руски туристи са посрещнали в Турция (33.7% ръст), Малта (30%) и Сърбия (25%). В топ 10 на дестинациите за туристи от Русия, България се нарежда на последно място с по-малко от 5% ръст.


Преди нас са Словения, Германия и Монако.


Брекзит и олезценяването на английската лира пък ще насочат туристите към по-евтини и слънчеви дестинации като България и Турция.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Фестивалът в Тополовград в програмата за културен туризъм

Фестивалът на любителските комедийни театри „Велко Кънев“ в Тополовград ще бъде включен в Регистъра на фестивалите и събитията на туристическото министерство. Това стана ясно от срещата между туристическия министър Николина Ангелкова и кметът на общината Божин Божинов. По думите на Ангелкова това ще подпомогне усилията на местната власт за привличане на повече туристи в района.

32% ръст на туристите в "Боровец" за последната зима

Туристите, отседнали в местата за настаняване с 10 и повече легла в "Боровец" през изминалия зимен сезон, нарастват с 32 процента спрямо година по-рано. През периода декември 2018 - март 2019 броят на нощувките е повече от 313 хил., а постъпленията от тях надвишават 18,8 млн. лв., отчитайки увеличение от 7,6 на сто в сравнение с предходния зимния сезон. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с туристическия бранш в Самоков, съобщиха от пресцентъра на ресорното ведомство.

7% по-малко сме пътували у нас и в чужбина през първото тримесечие

През първото тримесечие на 2019 г. 929.0 хил. български граждани  са реализирали туристически пътувания . Преобладаващата част от тях - 78.4%, са пътували само в страната, 17.7% - само в чужбина, а 3.9% са пътували както в страната, така и в чужбина, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).