България е първенец по ръст на посещенията на туристи от Великобритания, показва доклад на Европейската комисия по пътуванията (ЕКП) за първото тримесечие на 2019 г. Страната ни е отчела 50.3% ръст на туристите от Острова.

Непосредствено след България по привлечени албионци се нареждат Черна гора и Естония. Освен англичани, България посреща и много холандци като се нареждаме на 4-то място в топ дестинациите за туристи от Холандия. Челните позиции са заети от Черна гора и Малта. Италианците обаче бягат от нас като е налице близо 7% спад на туристите от Апенините.

През 2018 г. посещенията в Европа отчитат ръст от 6% в сравнение с 2017 г. За 2019 г. обаче този темп на растеж ще се забави и очакваният ръст ще е в размер от около 3.5%, смятат от комисията. Причина за това са забавената световна икономика, напрежението в търговията и политическата несигурност. Въпреки това добрите транспортни връзки между страните, основно чрез летищата,


помага да се намират нови пазари-източници на туристи,


а дестинации, избягвани поради съображения за сигурност, малко по малко започват да се връщат на пазара. Според прогнозите на комисията, тази година ще бъда разноцветна.

До момента единствено Черна гора е отчела двуцифрен ръст на посещенията в размер от 41%. Причина за това е, че страната привлича все повече туристи, които харчат повече пари, а зимната инфраструктура позволява да се удължи туристическият сезон. Възстановяването на Турция като дестинация за последните две години е доста еластично като опитите на страната да привлече туристи от цял свят продължават. Благодарение на руските туристи, силният растеж на южната ни съседка ще продължи. За периода януари-март 2019 г. най-много руски туристи са посрещнали в Турция (33.7% ръст), Малта (30%) и Сърбия (25%). В топ 10 на дестинациите за туристи от Русия, България се нарежда на последно място с по-малко от 5% ръст.


Преди нас са Словения, Германия и Монако.


Брекзит и олезценяването на английската лира пък ще насочат туристите към по-евтини и слънчеви дестинации като България и Турция.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ходим до далечните гръцки острови през май и септември

До по-отдалечените от Беломорието гръцки острови обикновено ходим през май-юни или през септември-октомври, научи „Монитор”.

„Българите пътуват до тези острови в Егейско и Средиземно море основно в крилата на сезона през май-юни и септември. Причината е не само цената, която тогава е 30% по-ниска, а и заради не толкова горещото време”, обяснява Константин Занков от Института за анализи и прогнози в туризма.

Нашенци по цял ден на плаж в Гърция за 25 лева

Нашенци от Благоевградска и Кюстендилска област луднаха по еднодневния плаж в Гърция с организиран транспорт. От Благоевград през Кулата до курорта Тузла и Офринио автобусите тръгват всеки ден в 6 часа и взимат мераклии за плаж по пътя от Крупник, Кресна и Сандански. В обратния път връщането е в 17 часа, а цената е поносима -  25 лв.

Хотелите с уникален код за регистрация

Местата за настаняване у нас вече ще работят с уникален идентификационен код, чрез който ще се постигне индивидуализация на туристическите обекти в страната. Кодът ще се генерира посредством Националния туристически регистър, с което вписването в него ще става и по-лесно, стана ясно след приет от правителството съвет Законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма (ЗТ).