България на 50-то място по скорост на интернета

България на 50-то място по скорост на интернета

Ръст на приходите от пакетни услуги

България заема 50 място в класацията за скорост на интернета, сочат данни на компанията лидер в интернет анализите Ookla. Това съобщи основателят на един от водещите телекоми в Европа Невен Дилков по време на уеб конференция относно развитието на телекомуникациите у нас.

По думите му до 2014 г. страната ни е била на второ място по качество на интернет връзката по редица показателите. След появата на мрежата у нас през 1996 г. работа започват и стотици интернет доставчици, които заемат значителен пазарен дял.

"В зората на интернет пазарният дял на алтернативните доставчици в България достигаше 60-70%", обясни Дилков. Малките и средните предприятия обаче масово се изкупуват от големите, което става причина в някои от населените места днес да има само по един или два оператора, предлагащи подобни услуги.

Това се отразява и в Индекса за навлизане на цифровите технологии в икономиката и обществото на Европейската комисия, където през 2020 г. България е на последно място. Според данни на Националния статистически институт (НСИ) у нас има 643 активно работещи доставчици на интернет, в регистрите на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) пък фигурират над 800.

България и Черна гора са единствените от развитите държави в света, където цената на мобилния интернет е повече от 2% от БВП на глава от населението. Ръст на приходите се отчита само в една категория - пакетните услуги. През 2018 г. на годишна база е отчетено увеличение в размер на 18 на сто. Миналата година са скочили с още 11%.

Най-предпочитаните пакетни услуги у нас са тези, които включват мобилна услуга – над 90 на сто от общия брой на абонатите, използващи пакети. Дилков коментира още и мерките, необходими за създаването на виртуални мобилни оператори у нас. В продължение на няколко години се правят опити за стартирането на такива но те все още остават неуспешни.

Практиките в други държави предвиждат три мерки – ангажименти, наложени от регулатора и заложени в процедурите за предоставяне на разрешение за използване на честотен ресурс, където мобилните оператори имат задължение да предлагат достъп до своята мрежа. На второ място е налагането на задължения, породени от намеса на регулаторния орган в областта на защитата на конкуренцията. На последно място е налагането на задължения в Закона за електронните съобщения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.