България на 39-о място в света по свобода (ОБЗОР)

България на 39-о място в света по свобода (ОБЗОР)

България се нарежда на 39-о място в света според Индекса за човешки свободи за 2019 г. на американския институт "Като". Класацията включва общо 162 държави, а страната ни получава оценка 7,79 по 10-степенна скала. Спрямо резултатите на института от миналата година България подобрява позицията си с две места. Класацията е поредното подобно реномирано световно изследване, което опровергава напълно псевдокласацията на „Репортери без граници“, според която страната ни е наредена на 111-о място по свобода на словото.

Сред останалите изследвания,

опровергаващи „Репортерите“

са това на американската „Фрийдъмхаус“, и официалните проучвания на „Евробарометър“ и Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент (LIBE). Всички те нареждат страната ни сред челните места на най-свободните демокрации в света, в които основни граждански права като свободата на изразяване и достъпът до информация са законово гарантирани. Разликата в класациите бе отчетена и от премиера Бойко Борисов по време на посещението му в Стара Загора в събота.

„Ето, днес чета в пресата, че сме на 39-о място сред 130 страни по степен на свобода, но никой не го смята за някаква новина“, коментира той. От години достоверността на класацията на „Репортерите“ се възприема като съмнителна заради неясния брой участници в допитването и явните връзки на представители на организацията с олигархични кръгове у нас. От години „Репортери без граници“ премълчават редица „малки мръсни тайни“. В това число, че рейтингите се базират на „усещанията“ на журналисти, чийто подбор е абсолютно непрозрачен и неясен.

Самите рейтинги вече години наред са използвани от медиите от обкръжението на подсъдимите олигарси издатели у нас, начело с Иво Прокопиев, за разпространението на фалшиви новини. Заради съмненията за обвързаности със задкулисните играчи у нас

„Телеграф медиа“ многократно отправи

запитвания колко души участват

в анкетите им и на какъв принцип се прави подборът на интервюираните. Тези въпроси обаче и до днес не получават своя отговор. При посещението на ръководството на „Репортери без граници“ при премиера Бойко Борисов преди месец въпросът отново беше зададен, но те така и не отговориха каква е представителността на анкетите им. Заявиха само, че не бройката не се казвала, но гледали анкетираните да бъдат от различните видове медии. В същото време преди няколко месеца излезе информация, че реално анкетите, върху които се прави т.нар. индекс за свобода на словото, са попълвани от едва десетина души, като само част от тях са журналисти, при това фрийленсъри. Останалите са НПО-та и „медийни експерти“,

принадлежащи именно към обкръжението

на Прокопиев и други подсъдими олигарси

Иначе според Индекса за човешки свободи България изпреварва европейски страни като Гърция Унгария, Полша. На Балканите пък най-свободна е Румъния - тя заема 30-о място с индекс 8,11. На втора позиция със 7,84 е Албания. В общата класация тя се нарежда непосредствено преди България. Македония е 56-а със 7,34, Гърция се нарежда на 57-о място със 7,33, а Сърбия - на позиция 58 със 7,30. Турция пък е 122-а с 6,21.

Индексните оценки се базират на 76 показателя, свързани с личните и икономическите свободи в различни области, включително върховенството на закона, сигурността, свободата на движение, религията, сдружението и

гражданската организация, изразяването

и достъпа до информацията

както и зачитане на собствеността, достъп до финанси, търговски свободи и регулиране на трудовите и бизнес отношения.

На челното място в класацията по свобода е Нова Зеландия с 8,88 точки, а втора е Швейцария с 8,82. Следват Хонконг (8,81), Канада (8,65), Австралия (8,62), Дания и Люксембург (по 8,56), Финландия и Германия (по 8,53), Ирландия (8,52). САЩ са 15-и с 8,46. На дъното на класацията пък е Сирия с едва 3,79 точки. Непосредствено преди нея са Венецуела (3,80) и Йемен (4,30).

Показно по фалшиви новини

Агент Академик приши и водната

криза в Перник на Делян Пеевски

Истинско показно по фалшиви новини направи сайтът на агента от мракобесната Държавна сигурност Огнян Стефанов „Фрогнюз“.

В навечерието на Коледа доносникът от бившите комунистически служби показа, че журналистиката в неговото издание отдавна е погребана от грозен пиар в полза на ментора му – подсъдимия за източването на 4 млрд. лв. от фалираната КТБ Цветан Василев. Мустакатият аферист, който от години се укрива от българското правосъдие зад граница, плаща солидни суми от откраднатите от вложителите в трезора милиарди на любимия си „пресцентър“. В отплата „Фрогнюз“ неуморно се трудят, като организират клеветнически кампании срещу враг №1 на задкулисните кръгове у нас – депутата от опозиционната ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.

Целта е проста – Пеевски трябва да бъде изкаран в общественото пространство като най-черния човек у нас, за да бъде заглушен гласът на изданията му „Монитор“ и „Телеграф“, които вече десетилетие вадим наяве аферите на родните олигарси като Цветан Василев, Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев, отгледани под крилото на ДС и теменуженосиния им ментор Иван Костов. Освен това оклеветяването на Пеевски цели и да дискредитира законодателните му инициативи, с които се пресичат всякакви опити за далавери на гърба на гражданите и държавата.

А служителите на подсъдимите олигарси не пестят време, средства и не изпитват никакви угризения в това да продуцират ежедневно фалшиви новини срещу Пеевски. Поредната измислица срещу депутата се появи именно във „Фрогнюз“ и със заглавие „Адвокат: Водата на Перник е отклонявана умишлено към „Стомана“ - Перник, а после към ВЕЦ-а на ДПС- Пеевски“. Още в самото заглавие на материала има толкова много лъжи, че те практически са повече от броя на думите в него. Самият материал пък цитира фейсбук профила на адвокат Десислава Стойнева от Дупница, която пък на свой ред цитира... Фейсбук.

Подобна верига за създаване на фалшиви новини без източник и доказателства в тях не е новост за Фабриката за фалшиви новини на олигарсите. От години те намират анонимни автори, които да разпръскват лъжите им в социалните мрежи, а след това медиите, издавани от тях, ги препечатват от там, като се позовават на „запознати“ или на „медийни публикации“. И така колелото на лъжата се завърта с едничката цел Пеевски да бъде очернен максимално.

Друг е въпросът, че елементарна проверка в държавните регистри би показала, че депутатът няма ВЕЦ, а всички фирми с негово участие са ясно декларирани и собствеността им е публична. Но подобни факти не са от значение за олигарсите, които плащат машината с клевети срещу депутата да се върти всеки ден.

Иначе проверка в социалните мрежи показва няколко доста интересни факта. Цитираната от „Фрогнюз“ адвокатка от Дупница е бивш юрист към общината в града на Братя Галеви и срещу нея има сигнали, че е пропускала да обжалва съдебни решения в ущърб на общината. В профила й във Фейсбук пък е записано, че сега работи като адвокат в Аtorny law, а самото дружество е представено като авиокосмическа фирма. Името й пък се свързва с ликвидацията на общинското дружество „Финансово-счетодна къща“. Отделно Стойнева е част от борда на директорите на акционерното дружество „Дупница регистър имоти” между общината и американската компания „Панел груп България” ООД. Според публикации в местната преса въпросната фирма е създадена с цел да бъдат откраднати апетитни общински имоти в Дупница, без общината да получи реалната им пазарна стойност.

Друг интересен факт е, че атаката срещу Пеевски с тезата, че той стои зад водната криза в Перник, лансира и друг свързан с олигархичните кръгове у нас псевдожурналист – Самуил Петканов. В сайта си „НеНовините“ той публикува хумористичен текст, в който преповтаря тази теза, но с уточнението, че това е измислица. Статията обаче удобно се появява в изданието на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев „Дневник“, а от там залива социалните мрежи. Там обаче уточнението, че това е фалшива новина, липсва.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.