Страната ни става член на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО

Страната ни става член на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО

България беше избрана за член на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО по време на 23-ата сесия на Общото събрание на държавите страни по Конвенцията за световното наследство, която се провежда в Париж, съобщиха от Министерството на културата и МВнР. Това стана днес, след почти 30-годишна пауза, с категоричната подкрепа на огромното мнозинство от държавите – 166 гласа „за“.

Това е най-престижният орган на ЮНЕСКО, в който участват 21 държави. Изборът на България е признание за активната работа на страната ни по програмите на ЮНЕСКО в областта на световното културно и природно наследство. Това е и резултат от усилията по издигането и събирането на подкрепа за българската кандидатура, за което основен принос имат Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, чиято дейност се координира от МВнР и посолството ни в Париж.
България е вписала в Списъка на световното наследство общо 10 културни и природни обекта с изключителна стойност за човечеството. Това са Мадарският конник, Боянската църква, Казанлъшката гробница, Старият Несебър, Рилският манастир, Скалните църкви в Иваново, Тракийската гробница в Свещари, Националният парк "Пирин", биосферният резерват "Сребърна" и, съвместно с други европейски държави, елементи от обекта "Старите букови гори в Европа".
През 2022 г. Националната комисия за ЮНЕСКО планира редица събития, с които ще бъде отбелязана 50-годишнината от приемането на Конвенцията за световното наследство.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.